Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Villarejo assegura que les desaparicions del franquisme són delicte mentre no s’identifiquin les restes

Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció i futur membre de la comissió d’investigació dels crims franquistes, ha qüestionat els arguments dels fiscal de l’Audiència Nacional espanyola, Javier Zaragoza per recórrer la iniciativa oberta per Baltsar Garzón.

Segons Jiménez Villarejo, ‘Garzón, l’únic que ha fet, és acotar amb tota correcció que, dins dels fonaments, dels crims contra la humanitat, s’han d’investigar com a mínim les desaparicions’. Perquè els desapareguts, en la mesura que no s’han identificat les seves restes, segueixen constituint un delicte permanent. Ni prescriuen, ni es veuen afectats per la Llei d’Amnistia’

Redacció
Redacció 22/10/2008

En declaracions al programa El dia a la COM de COM ràdio pel que fa la llei de la memòria històrica, l’exfiscal anticorrupció ha llençat dures crítiques al govern Zapatero. ‘Des que es va aprovar la llei, s’ha produït la més absoluta passivitat del govern a l’hora d’adoptar alguna iniciativa per desenvolupar-la’. Encara ara es el moment que s’apliqui, ha subratlla Carlos Jiménez Villarejo.

A més, l’exfiscal considera que hi ha interessos partidistes darrere tot allò relatiu a la memòria històrica: ‘No es la desconfiança tradicional de la dreta espanyola –hereva del franquisme, perquè el mateix PSOE es troba incòmode amb la iniciativa de Garzón. Això també afegeix dificultats a la causa’.

Villarejo ha vaticinat que els plans de Garzón tiraran endavant ‘tot i que s’haura de superar molts entrebancs, el plantejament jurídic penal que fa Gazón està molt ajustat i és molt precís. A més, penso que no es que com diu el fiscal una inquisició general. No sé si ha tingut una lapsus o si se li ha reproduït la idea de la causa general que va instruir el general Franco l’any quaranta… És una qüestió molt més precisa i necessita una col·laboració, ha ironitzat Villarejo alhora que justificava el seu sí a la proposta de Garzón de formar part d’aquesta comissió d’investigació.