Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

[Vídeos] Comuns: Per què el referèndum de Grècia sí i el català no?

Era el mes de juny de l'any 2015, i Grècia , amb el seu primer ministre, Alexis Tsipras, al capdavant, van decidir convocar un referèndum per a la setmana següent per decidir si el país acceptava o no les mesures d'austeritat que imposava Europa per ser rescatats. L'anunci de la convocatòria fou el 27 de juny, la votació el 5 de juliol. El resultat del referèndum fou 'No', però Grècia no només va acceptar l'acord amb la Unió Europea sinó que, a més, ho va fer amb pitjors condicions que al principi de la negociació. 

Redacció
Redacció 07/07/2017

En aquell moment, per a l'esquerra il·lustrada espanyola i catalana va donar ple suport al referèndum de Tsipras. Ell i el seu partit Syriza, la coalició de l'esquerra radical, estava de moda. Ho estava tant, que la votació que va anunciar per només una setmana més tard va ser aplaudit amb molt entusiasme per figures com Urtasun eurodiputat d'ICV i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

 
Ada Colau acabava de recollir la vara d'alcaldessa quan Tsipras va anunciar la convocatòria del referèndum. La nova batlle de la ciutat no va dubtar, en roda de premsa, d'anunciar el seu suport a la votació: “el que s'ha d'imposar per davant de tot és la democràcia, si creiem en ella, no és un problema que es consulti a la ciutadania. Ple suport a la proposta de referèndum que l'únic que fa és complir amb els seus compromisos amb el poble, entenem que no es pot utilitzar el llenguatge de les institucions europees de la por, l'amenaça i el xantatge per impedir la democràcia”.