Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

[Vídeo] TV3 s’autocensura i no emet un reportatge sobre els principals botiflers catalans

El llibre 'Les perles catalanes' que fa un repàs als 'anti-herois' de la història de Catalunya, catalans col·laboracionistes amb Espanya que han ajudat a perpetuar la colonització, es presentava ara tot just fa un mes fent un passeig per Barcelona per descobrir fets i dades amagades de la nostra història i d'alguns dels monuments i edificis de la ciutat. TV3 hi va ser present i en va fer un reportatge que finalment no s'ha emès.

Redacció
Redacció 22/04/2016
Els autors del llibre 'Les perles catalanes', Salvador Avià, Jordi Avià i Joan-Marc Passada, han denunciat mitjançant un comunicat que TV3 s'ha autocensurat per alguns dels personatges que surten al vídeo, encara vius.
 
Jean-Marc Passada explica que “després de filmar el recorregut i entrevistar-nos, a la tarda ens van trucar dient que no emetrien el reportatge” L'escriptor explica els motius que va donar la cadena: “la presència de certs personatges vius al llibre no es podien citar al final del reportatge de la ruta perquè semblaria massa anecdòtic, donada la particular valoració que en fan als autors a l'obra”.
 
La solució dels autors va ser que els personatges 'més controvertits' no apareguessin al reportatge però els van dir que també seria motiu de polèmica: “Se'ns tirarien a sobre” explica Passada que va dir la reportera. Finalment, doncs, es va decidir no emetre el reportatge. Segons els autors, la “controvèrsia” es liquida censurant la notícia.
 
Davant d'aquest fet, els autors dedueixen que TV3 “té por pel contingut polític de la ruta. La «nostra» televisió està controlada per una sèrie de comissaris polítics, a tant per partit, que determinen què hem o no hem de veure els espectadors. Com si fóssim nens petits. I certes coses, certes opinions, certes cobertures informatives, poden portar maldecaps, problemes, acusacions i millor llevar-les de la graella”.
 
Els personatges vius 'controvertits' segons TV3

Onze personatges vius tanquen la llista del llibre, que pels seus autors comparteixen “almenys un parell de fòbies: Catalunya i el dret a votar, és a dir, la democràcia”. Per ordre alfabètic, a Félix de Azúa, Albert Boadella, Josep Borrell, Josep Ramon Bosch, Francesc de Carreras, Carme Chacón, Josep Antoni Duran i Lleida, Arcadi Espada, Rosa Regàs, Miquel Roca i Alejo Vidal-Quadras.

Sobre el llibre

Perles Catalanes presenta una galeria de personatges nostrats de la pitjor espècie. Són la justa antítesi de les «Glòries catalanes», tot i que alguns, si tenim en compte el nombre de monuments que tenen dedicats o els carrers i les places que encara porten el seu nom, són perles i glòries alhora. I és que això de la «glòria» acostuma a ser molt relatiu…
 
No espereu trobar en aquest llibre un exercici de masoquisme, ni una explosió de ressentiment, ni tampoc una guia inquisitorial. És un intent de tractar amb normalitat una part del passat que fins ara amagàvem sota la catifa, amb la intenció, senzillament, de contribuir a fer del nostre país un lloc més normal, on la gent sigui capaç de mirar la seva història de forma integral, sense oblits interessats.