Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

[Vídeo] #MarcaEspaña: El col·lapse per aconseguir els penals continua 4 mesos després

Guifré Jordan @enGuifre – “Vuelva usted mañana” és la frase insígnia per parlar de la inoperància del funcionariat espanyol a l’hora d’atendre ciutadans que acaben desesperats per fer un tràmit a l’administració. Encunyada per Mariano José de Larra fa més de 180 anys, sembla un estereotip caduc, però la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia a Catalunya la reviu cada dia. Des de fa gairebé quatre mesos, centenars de persones s’‘apilen’ al carrer cada matinada per aconseguir el certificat d’antecedents penals, des de fa uns mesos obligatori per a tothom qui vulgui treballar amb nens. Més de 100 dies no han estat suficients perquè l’Estat posi més mitjans per implementar la mesura. Marca Espanya. 

Redacció
Redacció 20/04/2016

El col·lapse va ser notícia fa quatre mesos, però encara no s'ha solucionat

La mesura va provocar el col·lapse a la delegació de Justícia fa gairebé quatre mesos al carrer Garcilaso de Barcelona, l’únic lloc on es pot aconseguir el document a tot Catalunya. Les cues, que recordaven a les que es formaven quan les entrades pels concerts de Bruce Springsteen s’havien de comprar a botigues seleccionades i no només a internet, van atreure televisions, diaris i ràdios el gener passat. Ara bé, quan el fet ja va deixar de ser notícia, les càmeres se’n van anar però les cues s’han quedat fins al moment.

L'oficina de Barcelona, únic punt de tot Catalunya per aconseguir el document

“Vergonyós”, “increïble”, “can pixa”, “horrorós” són algunes de les reaccions al caos dels que esperen cada dia mentre fan cua. I no es queden curts. Les persones que necessiten el certificat han d’arribar d’arreu de Catalunya al carrer Garcilaso de la ciutat comtal com a molt tard a quarts de nou del matí si volen tenir número per ser atesos durant el matí. Però no serà immediat. Se’n reparteixen 320 diàriament i ningú avisa fins a quarts de deu si s’està dins les primeres 320 persones de la cua o no. L’espera arriba en la majoria dels casos a les 4 o 5 hores, s’arribi el primer o l’últim.

Entre quatre i cinc hores de cua pel tràmit

Per exemple, la primera persona que s’acostava a la seu de la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia divendres passat ho feia a les 4 de la matinada, però va haver d’esperar fins les 9 del matí perquè obrissin les portes i fos atesa. Pocs llocs més enrere a la riuada de gent que omple el carrer Garcilaso cada dia hi havia un jove que havia sortit a les 4 de Tarragona per arribar a quarts de sis a la ciutat comtal i sortir de l’oficina ministerial quatre hores després.

Quatre taules en funcionament de les 18 disponibles

És difícil saber quina zona és la menys dolenta per fer cua. Una jove professor que anava a buscar el certificat per entrar a la borsa de treball de la Generalitat va arribar a la cua a les 7:30 i en sortia a les 11:30, després d’aconseguir el tràmit durant només 3 minuts. No obstant, constatava: “De les 18 taules preparades per atendre gent, només hi havia quatre funcionant”. Mentrestant, una dona que li demanaven el document per la feina hi arribava a dos quarts de nou per sortir-ne cinc hores després. El col·lapse provoca que poca gent sigui tan previsora com per arribar prou aviat per aconseguir un dels preuats 320 números, cosa que provoca decepcions de persones arribades de tot el país que han de girar cua i provar sort un altre dia.

L'únic 'beneficiat' de tot el caos

Enmig del caos, però, sempre hi ha algú que surt guanyant: “Jo els dilluns sempre tancava, fins cap allà al Nadal passat, quan van començar les cues, quan em vaig veure obligat a obrir tots els dies entre setmana”, explica el propietari del bar més proper a la Gerència. Cada dia atén a desenes de ciutadans cansats d’estar de peu al carrer o asseguts a portals, i és capaç de donar previsions de l’hora en què aconseguiran el document depenent del número que tenen. Per cert, el certificat es pot demanar per internet, però que ningú l’esperi fins més de tres mesos d’haver-lo demanat.