Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

[Vídeo] L’equidistància política torna a passar factura a Ada Colau a la Gala dels Premis Gaudí

Redacció| “Ada Colau, con estem? Bé? No? No ho sabem?”. Així saludava el conductor dels X Premis Gaudí -l'actor David Verdaguer- a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ahir va assistir a la gala. Una clara referència a l'equidistància dels comuns pel que fa al procés català (amb presos polítics i exiliats inclosos), que el públic va entendre a la perfecció explotant en una sonora riallada. 

Redacció
Redacció 29/01/2018

D'altra banda, Verdaguer va aprofitar per recriminar amb ironia la pujada dels preus del transport públic: “Senyora Colau, volíem donar una T10 en lloc del guardó, però se'ns anava del pressupost”, va dir. 

 

El discurs més reivindicatiu

La desena edició dels premis Gaudí ha estat més marcada que mai per la situació política que viu Catalunya. La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, va arrencar el seu discurs amb una carta d’Antoni Gaudí sobre la seva detenció l’11 de setembre de 1924 i va reivindicar la presència del president de la Generalitat i el conseller de Cultura (que són a l'exili); així com del vice-president (empresonat) com a responsable dels mitjans audiovisuals. “No crec que la gent del cinema, que és demòcrata i té un pensament crític i lliure, pensi que aquesta és una bona solució ni que aquesta és una realitat que convenci la majoria de la població demòcrata. Que tornin aviat a casa: fora de la presó i torneu de l’exili”, va dir. 

 

Emotiu aplaudiment als presos polítics i els exiliats

Entre el públic, un color va predominar aquest any: el groc. A banda de les peces de roba entre els professionals del cinema català, cridava l'atenció el llaç que es podia veure al costat de les cadires buides reservades pel president de la Generalitat i el fins ahir conseller de cultura, Lluís Puig. Quan el presentador de la gala en va fer referència, va haver-hi una gran ovació entre el públic. 

Puigdemont fa un “cameo”

L'altra sorpresa va ser la presència de Carles Puigdemont en el vídeo que va obrir la gala. En un moment del vídeo, apareix Carles Puigdemont, que anuncia a Verdaguer que és a Brussel·les. 

Discursos dedicats als presos i exiliats

Molts dels guardonats van dedicar els seus discursos als presos polítics i els exiliats pel procés català. Entre altres, destaca el de Mercè Paloma, que va guanyar el Gaudí a millor vestuari per “Incerta glòria” i el va dedicar a Lluís Puig, per haver-la ajudat a entrar en la professió.