Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

[Vídeo] En Dragui ja explicava que per aconseguir la independència cal desobeir en algun moment

Gerard Sesé @gerardseseEl Dragui era el simpàtic drac lila protagonista de la sèrie “Història de Catalunya” de dibuixos animats creada per BRB Internacional i produïda per Televisió de Catalunya i Hidroelèctrica de Catalunya l'any 1988 que commemorava el Mil·lenari del naixement polític de Catalunya. Un dels capítols, en Dragui viatjava fins al 988, per explicar com va néixer Catalunya. 

Redacció
Redacció 12/07/2017
Al fragment es pot veure com Borrell II desobeeix el rei franc i en trenca les relacions per autoproclamar-se sobirà de les terres catalanes. De fet, les peticions d'ajuda del comte Borrell van ser ignorades pel rei franc Lotari I de França que en aquells moments s'enfrontava als seus propis problemes al Comtat de Verdun. Com a conseqüència d'això i com a resultat d'un creixent desarrelament dels comtes barcelonins respecte als seus antics senyors, el 988 Borrell II es va negar a renovar el pacte de vassallatge amb el nou rei francès, Hug Capet, i va instaurar la independència de fet dels territoris sota el seu poder. Amb aquest acte, Catalunya va néixer de facto.
 
En Dragui explica que la independència de Catalunya no va començar amb cap victòria gloriosa ni manifestacions triomfals, sinó un acte de fermesa de Borrell II, que es va declarar Compte per propi dret.
 
El paral·lelisme amb l'actualitat es fa evident: quan l'Estat amenaça o invoca l'article 155, cal respondre amb un acte de fermesa. En algun moment, com va fer Borrell II, Catalunya s'ha d'autoproclamar sobirana, el que voldria dir avui dia, fer un acte de desobediència.