Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

[Vídeo] El PP madrileny facilita la celebració d’una missa falangista a un cementiri públic

Gerard Sesé @gerardsese | Camisa blava, simbologia nazi, l'escut de la Falange i de l'Espanya franquista, el 'Cara el sol' a viva veu, el braç alçat amb la mà estirada i, per acabar, un “España, ¡una!, España, ¡grande!, España, ¡libre!”. Encara que sembli una escena de l'Espanya de fa 50 anys estem parlant d'una missa celebrada el passat 1 de novembre a un cementiri públic de Madrid amb el vistiplau del govern del PP.

Redacció
Redacció 16/01/2018
Les imatges són ben actuals: 1 de novembre de 2017 al cementiri dels Màrtirs d'Aravaca, de titularitat pública de l'Ajuntament de Madrid. La missa l'1 de novembre en honor als “màrtirs” se celebra a aquest lloc des dels primers anys de la dictadura. Aquesta última, oficiada pel bisbe auxiliar de l'arxidiòcesi de Madrid Juan Antonio Martínez Camino. En acabar la missa, es va celebrar l'acte feixista, que havia estat comunicat a la Delegació del Govern de Madrid i que aquesta havia aprovat: “es tracta d'una concentració i és un dret reconegut constitucionalment”, expliquen a Público.es des Delegació del Govern.
 
El cementiri, carregat de simbologia falangista i preconstitucional, està pendent d'un informe sobre la Llei de la Memòria Històrica, per si s'han d'extreure el Jou i les fletxes o l'escut amb l'àliga que presideixen les 800 tombes entre les quals es troben afins al cop d'Estat franquista i religiosos que van ser executats durant la Guerra Civil com Ramiro Ledesma Ramos, fundador de les Juntas Ofensivas Nacional Sindicalistas (JONS), dos germans del ministre franquista Serrano Súñer i 26 beatificats per l'Església Catòlica.
 
Un detall important: el que parla primer al vídeo és Manuel Andrino, cap nacional de la Falange, i que aquell mateix dia 1 havia d'ingressar a presó condemnat a 4 anys per l'assalt a Blanquerna però l'execució de la condemna va ser suspesa. Les imatges no són aptes pels que tinguin la pell fina: