Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Vic donarà el nom d’un carrer de la ciutat a Xirinacs i oferirà als veïns l’opció de rebatejar el del Virrei Avilés

L’Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns donar el nom d’un dels nous carrers de la ciutat al filòsof i exsenador, Lluís Maria Xirinacs. La proposta s’ha aprovat amb el vot favorable dels grup del govern format per CiU, PSC, ERC i ICV i de la CUP, grup a l’oposició. Els quatre regidors de la PxC hi han votat en contra perquè consideren que no es pot donar el nom d’un carrer a algú que va dir ser ‘amic d’ETA’. Inicialment, la CUP havia presentat una moció on demanava que es substituís el nom de l’actual carrer Virrei Avilés pel de Xirinacs. Al final, s’ha aprovat un text alternatiu presentat per l’equip de govern que contempla plantejar als veïns el canvi de nom.

Redacció
Redacció 02/10/2007

Quim Soler, regidor de la CUP, ha dit que la mort de Xirinacs no va ser un suïcidi sinó ‘deixar-se morir quan no va tenir més força per continuar lluitant’. Pel regidor vigatà, a l’oposició, la figura de Xirinacs és un exemple de com s’ha ‘d’exercir el dret a la protesta i el dret a la llibertat d’expressió ‘. Per Soler, aquest fet li va comportar ‘ser empresonat’ i Xirinacs ‘sempre va lluitar contra els opressors’ aplicant ‘la doctrina gandiana contra la violència i d’insubmissió pacífica’. Per contra, segons el regidor de la CUP, la figura del Virrei Avilés és ‘aliena a la ciutat i el país’ per que ‘va marxar de la ciutat als 17 anys’ i la seva figura només va ser ‘la dominació per ordre de Felip V que va comportar l’aniquilació dels pobles indígenes d’Amèrica’.

El portaveu de la PxC, Josep Anglada, ha dit que una ciutat com Vic no pot donar donar el nom d’un carrer a ‘algú que ha estat condemnat per enaltiment del terrorisme per declarar-se com amic d’ETA’ en una ciutat que ‘va patir un atemptat d’aquest banda terrorista’. El cap de l’oposició de Vic també ha assegurat que el paper de Xirinacs és dubtable perquè ‘algú que ha fet tantes plantades i tantes vagues no ha treballat tant i no es mereixeria aquest carrer’.

El portaveu de CiU, Xavier Solà, ha dit que no ‘cal confrontar la figura de Xirinacs amb la del Virrei Avilés’. Per Solà el fet de fer una moció amb les dues biografies seria fer ‘un revisionisme històric’ que no pertoca aquests moments. Pel regidor convergent, ‘si ens els miréssim qui havien matat i aniquilat personatges que donen nom un carrer començaríem a tremolar, començant per Jaume I’. L’opció de modificar el nom del carrer Virrei Avilés ‘la decidiran els veïns’ en el marc de les trobades que es faran ‘per la profunda transformació que ha de tenir el Remei en el seu projecte de remodelació integral’. Solà també ha dit que el propi equip de govern no pot votar en contra de donar el nom d’un carrer de la ciutat a Xirinacs perquè ‘hi ha gent del propi equip de govern que li van fer moltes hores de costat en les seves plantades’ i en la seva lluita ‘gandiana’. Solà no ha especificat a quins regidors feia referència.

Habitatge protegit de lloguer a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil

El ple també ha aprovat que es faci una promoció d’habitatge públic de lloguer a la finca de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. L’acord s’ha aprovat amb el vot de tots els grups excepte la PxC, El portaveu d’aquest grup amb 4 regidors municipals ha assegurat que la construcció d’aquests habitatges servirà per degradar més un barri que ja està prou degradat’. El grup de l’oposició vol que, en aquest espai, s’hi faci un centre de serveis ‘amb tots els seus equipaments’. Segons Anglada, els veïns no hi volen aquests pisos de protecció i ‘d’aquí a quatre anys quan vagin a votar votaran a PxC’.

Els regidors de CiU, Xavier Solà i d’ICV, Xavier Tornafoch, han assegurat que la proposta de fer-hi pisos respon a la filosofia expressada perquè ‘la vivenda protegida, tal com recull la Llei del sol, es considera un servei’. A més, han assegurat que tindria uns baixos ‘amb serveis públics i un parc’.

El ple ha desestimat una moció de la PxC que demanava que es doni suport als Mossos d’Esquadra, davant dels darrers fets ocorreguts perquè, segons Josep Anglada, es vol desprestigiar el cos. La moció s’ha desestimat per que el govern considera que ‘sempre han tingut el suport’ i perquè ‘és més important la coordinació que no anar fent mocions d’aquestes qüestions’, segons Xavier Solà de CiU.