Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Un notable és la nota que es mereix el govern de Zapatero segons el PSC

El viceprimer secretari del PSC i portaveu del partit, Miquel Iceta, ha puntuat amb un ‘notable’ el primer any de legislatura del govern espanyol, que es compleix aquest 9 de març. Iceta, que ha enumerat el seguit d’actuacions de l’executiu de Zapatero positives per Catalunya, ha assenyalat també que queden encara ‘moltes coses pendents’, entre elles el nou model de finançament per Catalunya. En relació amb la seva negociació, de la qual Iceta no ha avançat novetats, el portaveu del PSC ha defensat el posicionament del conseller Castells, criticat per diferents veus de l’executiu espanyol, i ha assegurat que ‘s’hi hauran de posar fulles’.

Redacció
Redacció 10/03/2009

La bona puntuació del PSC respecte la gestió d’aquest primer any de legislatura del PSOE, que Iceta ha justificat enumerant el conjunt d’actuacions positives per Catalunya de l’executiu de Zapatero, entre elles el recent Pla de rodalies, l’arribada del TGV a Barcelona o el ‘compliment’ de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia, reflecteix l’actitud de suport dels socialistes catalans vers el govern espanyol. Una actitud que Iceta ha refermat un cop més assegurant que no es penedeixen ‘en absolut’ d’haver votat a favor dels pressupostos general de l’Estat, tot i els reiterats incompliments en matèria de terminis per assolir un acord de finançament per part de l’Estat.

És més, els socialistes catalans estan ‘encantats’ d’haver estat ‘decisius’ en la formació d’aquest govern. En aquest sentit Iceta ha instat la resta de forces polítiques a reflexionar sobre qui interessa més a Catalunya que governi a l’estat espanyol. ‘Potser altres partits pensen que amb un altre govern espanyol a Catalunya li aniria millor’, ha dit Iceta, en referència a les recents declaracions del líder del PP, Mariano Rajoy, confirmant les bones relacions entre el seu partit i CiU.

En relació amb la possibilitat de votar en contra dels pressupostos generals de l’Estat per part del PSC, reclamada pels partits de l’oposició i no descartada clarament pels mateixos socialistes catalans fins poques setmanes abans de la votació, va esdevenir un element de pressió en els darrers mesos del 2008. Un altre element de pressió, en aquesta ocasió expressat per boca del PSC, va ser l’amenaça d’un possible canvi en la relació entre PSC i PSOE si abans de finals del 2008 el govern espanyol no manifestava la ‘voluntat’ de complir amb l’Estatut en matèria de finançament. Una amenaça que, malgrat la manca d’acord, el PSC no va dur a terme, ja que segons ha dit Iceta els socialistes catalans sí van constatar un canvi d’actitud del govern de Zapatero en les negociacions.

Segons Iceta, aquesta advertència del PSC va jugar un paper clau en el ‘desbloqueig’ de les negociacions, que va concloure amb una nova proposta del ministeri de Solbes, que malgrat no ser definitiva sí que va suposar, segons paraules del viceprimer secretari del PSC, un ‘avenç molt notable’ en les negociacions. En aquests moments, el procés d’apropament de posicions continua, ha dit Iceta, que ha remarcat la voluntat de les dues parts d’arribar a un acord, que malgrat no tenir data límit tampoc no es pot allargar indefinidament en el temps, segons ha advertit Iceta.