Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Valls espera rebre 35.000 visitants a la Festa de la Calçotada

La Gran Festa de la Calçotada de Valls, que se celebra aquest diumenge 27 de gener, espera rebre uns 35.000 visitants. A les places de l’Oli i de la Zeta hi haurà degustacions populars de calçots. En total, es couran uns 100.000 calçots, comptant els que es consumiran al tradicional concurs de menjar calçots. A banda de la quantitat, també es busca la millor qualitat del calçot. La IGP Calçot de Valls investiga a partir de quatre llavors per obtenir el ‘millor calçot’. El calçot ‘perfecte’, segons el president de la IGP, Francesc Vilanova, serà el més dolç i que doni més mates. Avui mateix els productors tenen una degustació a la facultat de Biologia de Barcelona, en el marc d’aquesta recerca que no donarà els seus fruits fins d’aquí a quatre anys. De moment, aquesta temporada es presenta molt bé, sense els problemes de l’any passat, quan es va patir el fong de l”arrel rosada’. La calçotada mou un negoci d’uns 10 milions d’euros la temporada.

Redacció
Redacció 23/01/2008

Amb més de 50 restaurants i 300.000 persones implicades, el president de la Cambra de Comerç de Valls, Marcel·lí Morera, ha declarat que la calçotada és important per a l’economia de l’Alt Camp que i s’ha convertit en una ‘potent indústria econòmica del territori’.

La Festa de la Calçotada, iniciada l’any 1982, dóna el tret de sortida a la temporada del calçot, que enguany preveu arribar a una producció de 5 milions de calçots. A banda de les degustacions populars, els al·licients de la festa són els concursos: el XXI Concurs de Cultivadors de Calçots, el XVII Concurs de Salsa de Calçots i el XXIII Concurs de Menjar Calçots.

En aquest concurs, sens dubte el que atrau més públic, hi participaran vint persones, tot i que hi ha una llista d’espera en reserva. La novetat és que un dels participants serà el prestigiós cuiner José Andrés, conductor d’un programa a la cadena nord-americana PBS -Públic Broadcase Service-.

Mitjans alemanys i francesos també seran presents a la festa, per a la qual es posaran a la venda 4.000 tiquets de degustació. El programa inclou una exposició canina amb un miler de gossos, el mercat de la calçotada al carrer Abat Llort, parades d’artesania a la plaça del Quarter i una cercavila de la calçotada.

També hi haurà una cercavila de percussions, donat que la festa coincideix amb el darrer dia del festival ‘XQ Beat’. Una ballada conjunta dels elements festius al Pati a les dues del migdia posarà punt final a una ‘gran festa gastronòmica que ja forma part de la cultura catalana’, segons l’alcaldessa Dolors Batalla.