Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Vaga de quioscos a Barcelona en protesta pels ports de les distribuïdores de diaris

La majoria dels quioscos i punts de venda de diaris de Barcelona i la seva àrea metropolitana han tancat aquest cap de setmana per protestar pels ports que han de pagar a les distribuïdores d’alguns diaris. Segons l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona, la vaga s’ha seguit entre en un 85%, però assegura que ha sigut d’un 100% a les poblacions de Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat i el Prat de Llobregat. La vaga continuarà fins demà perquè ‘no s’ha rebut cap resposta’ per part de les distribuïdores dels diaris, segons ha afirmat l’associació, alhora que no ha descartat que les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona s’afegeixin a la protesta.

Redacció 31/12/2007

L’Associació de Venedors de Premsa de Barcelona, que aglutina 800 punts de venda, ha convocat finalment tres dies de vaga als quioscos de Barcelona i l’àrea metropolitana en protesta pels ports que han de pagar a les distribuïdores d’alguns diaris perquè aquestes els portin la premsa. A la vaga, s’hi han sumat els quioscos de les Rambles de la capital catalana i el Col·legi de Periodistes. Segons Prada, la vaga s’ha seguit en un 85%, però assegura que ha tingut un seguiment del 100% a les poblacions de Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat i el Prat de Llobregat. En el cas de Sant Joan Despí, només s’han obert un parell de quioscos.

La vicepresidenta segona de l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona, Carmen Prada, ha declarat que ‘ens estan cobrant uns ports que s’han tret de la màniga i no tenim els mateixos percentatges uns venedors que altres. Considerem que tots hem de tenir els mateixos percentatges i ningú ha de pagar ports’. Així mateix, Prada ha declarat que ‘els estem exposant les seves capaçaleres i considerem que tots hem de tenir els mateixos drets perquè tots estem al carrer, tots som venedors’. La vaga continuarà fins demà perquè, segons assegura, no s’ha rebut cap resposta per part de les distribuïdores dels diaris.

Prada ha assenyat que l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona no descarta fer més accions de protesta en els pròxims dies i ha assenyalat la possibilitat que altres associacions de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona s’acabin afegint a la protesta, tot i que encara ‘no s’ha confirmat’.

De moment, l’associació no ha calculat les pèrdues econòmiques que s’hagin pogut produir arran d’aquesta vaga, però ha matisat que els quioscos ‘han deixat d’entrar diner a la caixa’.

Els quioscs oberts

El copropietari d’un quiosc de la Plaça Gala Placídia de Barcelona, Xavier Casanelles, ha explicat que l’Associació de Venedors de Premsa de Barcelona va convocar una assemblea extraordinària en poques hores el passat dijous, i que molts membres de l’associació, com ell, no hi van poder assistir. Tot i així, el gremi va informar als treballadors sobre el resultat de l’assemblea i els va ‘aconsellar i demanar’ que tanquessin els quioscs duran el cap de setmana.

Segons Casanelles, alguns quioscs concrets, com el seu, no han pogut tancar perquè això ‘només hagués beneficiat’ a altres quioscs que no formen part de l’Associació sinó de la cadena Sancho, en el seu cas concret a un que hi ha ubicat a deu metres de distància a la mateixa plaça. Aquesta cadena posseeix un centenar de punts de venda de premsa a Barcelona, i cap d’ells s’ha adherit a la vaga, tal com ha confirmat a l’ACN un dels seus treballadors que no ha volgut revelar el seu nom.

Aquest treballador també ha dit que quan ha arribat al matí a treballar s’ha trobat que li faltaven alguns diaris de la distribuïdora Marina Press, però no ha pogut confirmar si es tractava de l’acció d’un individu o d’un piquet del gremi de quiosquers. Tots els quiosquers han negat que hagin rebut cap tipus de pressió per tancar el seu quiosc per part de l’Associació de Venedors, tot i que han rebut el ‘consell’ de tancar-lo.

A excepció d’aquest centenar de quioscs de la cadena Sancho, els de l’associació que sí han obert han fet un horari reduït, tancant a la una del migdia en comptes de a les cinc de la tarda, i no han venut alguns títols de les distribuïdores de premsa, en concret ‘El Mundo Deportivo’ i ‘As’, de Marina Press; ‘Tiempo’ i ‘Interviú’, de Logística de Medios, i ‘Actualidad Económica’, entre d’altres, de Sabaté. ‘Volen cobrar a les revistes pel servei de portar-nos-les, i a nosaltres també per portar-nos les revistes’, ha dit el quiosquer sobre aquestes distribuïdores.

Al número 56 de la Via Augusta també hi havia un quiosc obert. La seva propietària ha explicat a l’ACN que ‘no va tenir temps’ de cancel·lar les comandes de les empreses distribuïdores i que, per tant, ‘havia de vendre el material’ ja que si no la perjudicaria a ella econòmicament. És el mateix cas que el d’una altra propietària d’un quiosc a l’avinguda de Can Baró, al barri del Guinardó de Barcelona, qui s’ha queixat que aquest diumenge a la matinada no li han arribat algunes publicacions, com ‘El Mundo Deportivo’, ni tampoc alguns desplegables de diaris.