Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

V de Vivienda denuncia al ‘Meeting Point’ que l’administració subvencioni un sector immobiliari especulador

L’Assemblea Popular pel Dret a l’Habitatge de Barcelona V de Vivienda s’ha plantat aquest diumenge a l’accés del Saló Immobiliari Barcelona Meeting Point per denunciar la ‘mercantilització d’un dret bàsic, l’habitatge’. La plataforma proposa mesures alternatives al Pacte Nacional per l’Habitatge (PNH) o la llei del Dret a l’Habitatge, com la participació ciutadana en els plans urbanístics o la potenciació del lloguer social, ja que, segons creuen, el PNH o la llei consisteixen a ‘subvencionar el sector del totxo quan aquest ja s’ha forrat’.

Redacció
Redacció 12/11/2007

Segons ha explicat una portaveu d’aquesta associació, Aina Gallego, el saló immobiliari és un ‘punt de trobada entre polítics i empresaris que decideixen com seguirà el sector’, un sector que ja ‘s’ha forrat’ i que ara l’està ‘subvencionant’ davant la crisi.

Per a Gallego, aquests ‘moments de crisi’ s’han d’aprofitar per fer mesures més estructurals, i ‘treure l’habitatge del mercat’, ja que aquest és un ‘dret fonamental’. L’associacició V de Vivienda planteja algunes mesures alternatives al PNG o a la llei pel Dret a l’Habitatge, com ara ‘la prohibició de vendre sòl públic’; la potenciació del part d’habitatges de lloguer social amb ‘ajudes no només sectorials i a col·lectius marginals’ sinó per a tothom; ‘limitació dels beneficis que es poden treure de l’habitatge’, o la participació ciutadana en els plans urbanístics, entre d’altres.

V de Vivienda també denuncia que les polítiques que s’han pres fins al moment només vagin destinades a ‘subvencionar el sector del totxo’ per tal de mantenir, segons consideren, el sector de la construcció com el ‘motor de l’economia’. Gallego ha recordat que ‘els pressupostos generals de l’estat han augmentat en un 17% aquest tipus de mesures’, com la rehabilitació d’edificis o la construcció d’habitatges socials ‘que en realitat tenen un preu molt similar al del mercat’.

Per això una vintena de membres d’aquesta associació s’han col·locat entre els deu del matí i les dotze del migdia al costat de l’entrada al BCN Meeting Point, a la Fira de Barcelona, en el seu últim dia de funcionament, i han intentat transmetre als visitants aquestes qüestions a través de pancartes reivindicatives, samarretes i fulletons explicatius.

Alguns d’aquests membres han intentat accedir al recinte firal amb pancartes amb lemes com ‘Aquí se subvenciona el totxo’ o ‘Sense tren ni casa’, entre d’altres, però els Mossos d’Esquadra han format un cordó policial i no els han permès l’entrada.

A continuació, V de Vivenda ha participat en la manifestació convocada per diferents col·lectius ‘en defensa del territori i contra l’especulació’ al barri de Sant Andreu.