Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Urkullu acusa el PSE de voler donar un ‘cop institucional’ al País Basc

El president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Iñigo Urkullu, ha defensat que els nacionalistes són els veritables guanyadors dels comicis al País Basc i ha advertit que, com a Catalunya, els socialistes pretenen deixar fora del govern la força més votada. Tot i així, ha remarcat que la diferència és que en el cas basc ho faran gràcies a ‘un model d’estat pactat entre el PSOE i el PP’. Per Urkullu, aquesta maniobra és un ‘cop institucional’ que si bé pot coronar Patxi López com a lehendakari, provocarà que el País Basc ‘es governi des de l’enfrontament’, o si més no, aquest model conduirà ‘a la paràlisi del nostre sistema institucional’.

Redacció
Redacció 05/03/2009

El president del PNB, Iñigo Urkullu, en roda de premsa, ha reiterat la voluntat del PNB d’encapçalar la formació del proper govern basc partint de la premissa que el partit nacionalista ha estat l’opció més votada, ‘amb 80.000 vots més que la segona força i amb sis escons més’. En aquest sentit, els nacionalistes iniciaran demà una ronda de converses amb la resta de forces que han obtingut representació en el Parlament amb la intenció de gestionar la formació d’un govern de consens ampli que superi la polñítica de blocs i garanteixi l’estabilitat del país, ‘en un moment delicat per la crisi’, ha afegit. Precisament, les coincidències en les receptes per superar la crisi i la recerca de la pau seran els arguments, que segons Urkullu, més valoraran els nacionalistes en la recerca d’un consens pel futur govern.

El PSE serà, demà, el primer partit amb què es reuniran la comissió negociadora del PNB, formada per Urkullu i Ibarretxe. Els socialistes, segona força política en aquestes eleccions, ja han anunciat la seva intenció d’optar a la presidència del govern, objectiu que poden aconseguir amb els vots del PP i UpiD. En aquest sentit, Urkullu ha recordat que el PNB és la força més votada i ha assegurat que el que pretenen fer socialistes i populars va més enllà de la elecció d’un lehendakari, ja que amb els seus jocs el que pretenen generar és ‘front mitjançant un sistema de cop d’estat institucional’, i ha advertit, en aquest sentit, que en la situació actual ‘seria una irresponsabilitat sotmetre la nostra arquitectura institucional a la inestabilitat’, que es donaria, segons Urkullu, amb un govern en solitari dels socialistes amb la complicitat del PP, que segons el president nacionalista, no seria gratuïta.

Urkullu també ha comparat la situació actual del País Basc amb la catalana, on amb la formació del tripartit, el PSC va ‘deixar fora del govern la força més votada per dues vegades’. El president del PNB però, ha advertit que la gran diferència al País Basc és que aquest cop els socialistes pretenen aconseguir el mateix fi amb el recolzament edl PP, i que, en aquest sentit i a diferència del cas català. L’estratègia respon a ‘un model d’estat pactat pel PSOE i el PP’.