Edició 1953

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 30 de novembre del 2023
Edició 1953

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 30 de novembre del 2023

Uriel Bertran, impulsor del corrent crític Esquerra Independentista, deixa l’Executiva d’Esquerra i renuncia al càrrec

|

- Publicitat -

Portabella ha explicat que Bertran ha entregat la seva renúncia aquest cap de setmana al vicesecretari de Coordinació Interna i Acció Electoral, Xavier Vendrell, i que aquest l’ha acceptat aquest dilluns.

Publicitat

“Ell mateix ha renunciat”, ha dit Portabella. “Un membre de l’Executiva expressa unes opinions a fora de l’Executiva; l’Executiva diu que s’ha de fer a dintre; el cap de setmana, (Bertran) s’adona que ho ha de fer a dintre i posa el seu càrrec a disposició a la persona que l’ha nomenat, que ho accepta”, ha argumentat Jordi Portabella, relatant el procés dels fets, tot assegurant que en cap moment se l’ha pressionat a renunciar.

Portabella també ha indicat que encara no s’ha parlat a l’Executiva sobre qui ocuparà el càrrec d’Uriel Bertran, i que Xavier Vendrell encara no ha proposat cap altra persona en el seu lloc.

El que sí ha confirmat el líder republicà és que en la reunió s’ha debatut sobre els quatre punts que inclou el manifest d’Esquerra Independentista, i que la direcció del partit ha descartat, ara per ara, un avançament del Congrés Nacional del partit, previst per al 2008.

Sobre la possibilitat que la direcció d’Esquerra es plantegi l’avançament del congrés, tal com va proposar l’impulsor de l’altre corrent crític Reagrupament, Joan Carretero, Portabella ha dit que “l’Executiva ha decidit centrar-se en la Conferència Nacional”.

“Tenint en compte que a l’octubre hi ha Conferència Nacional, que no sabem quan es produiran les eleccions al govern de l’Estat, i que el 2008 està previst fer el Congrés, hi ha un marge de maniobra més aviat reduït”, ha aclarit Portabella, referint-se a l’avançament d’aquest congrés.

Al manifest d’Esquerra Independentista, el corrent crític proposa, a més de l’avançament del congrés, el canvi de la direcció d’Esquerra perquè “els dirigents del partit no coincideixin amb els del govern”, i “un canvi de rumb en l’actuació” del partit, amb l’objectiu “clar” d’assolir la independència de Catalunya i el traspàs de competències perquè Catalunya tingui més autonomia i tingui la capacitat de convocar referèndums, entre altres qüestions.

“No hi ha res que indiqui que els membres de la direcció d’Esquerra deixin el seu càrrec”, ha aclarit Portabella sobre aquesta possibilitat que planteja tant Esquerra Independentista com Reagrupament.

Un altre membre de l’Executiva que també ha impulsat el corrent crític d’Esquerra Independentista és el portaveu nacional de les JERC, Pere Aragonès. Però Aragonès no pot ser ni destituït ni ha de renunciar al seu càrrec ja que, segons ha explicat Portabella, “el seu cas és diferent” que el de Bertran, perquè els estatuts del partit admeten que el màxim representant de les JERC tingui el dret absolut a ser membre de l’Executiva Nacional.

Puigcercós assegura en una entrevista que ‘està preparat per encapçalar Esquerra’

Sobre les declaracions del secretari general del partit i conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, en una entrevista publicada aquest dilluns a La Vanguàrdia, en la qual assegura mostrar-se ‘preparat i disposat’ per encapçalar la llista a les pròximes eleccions al Parlament, Portabella ha indicat que l’Executiva Nacional no ha tractat aquesta qüestió.

En l’entrevista, Puigcercós afegeix que això “ho ha de demanar la militància per consens” i recorda que la seva trajectòria és de “servei al partit i la meva disposició, des de la lleialtat a Esquerra i al seu president”.

El secretari general d’Esquerra qualifica de “correctíssima” la seva relació amb el president, Josep-Lluís Carod-Rovira, tot afegint que “un partit no és una novel·la rosa ni un culebrot”. Puigcercós ha dit que, en la seva relació amb Carod, “hi ha sentit de l’humor i la ironia necessària”. Tot i això, reconeix que són “de generacions i territoris diferents”.

Puigcercós reconeix que hi ha “inquietud” dins del partit, però remarca que “aquest no era el moment d’alçar la veu” i que “les reflexions s’han d’expressar als òrgans del partit”. El secretari general assegura que “vindran processos de renovació, de replantejament de propostes polítiques” i per això demana “serenitat, paciència, empatia i diàleg”. De fet, Puigcercós afirma que “la renovació de persones i de projectes estratègics és un assumpte que hem de començar a abordar” i que amb vista al Congrés Nacional del 2008 s’haurà de plantejar “un nou lideratge”.

Publicitat

Més notícies

Opinió