Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1704
La República

UP presenta esmenes a pla lleter 2007-2008 del Ministeri per evitar que Catalunya torni a perdre quota

Unió de Pagesos (UP) ha presentat les esmenes a l’esborrany d’ordre del proper Pla Lleter estatal del Ministeri d’Agricultura amb l’objectiu d’evitar una nova pèrdua de quota lletera a Catalunya. El sindicat adverteix que els criteris per al repartiment de quota lletera definits per l’estat en els anteriors plans van suposar pels productors catalans la pèrdua de 26 milions de quilos de quota el 2005-2006 i de 4,5 milions de quilos per al 2006-2007. Per aquest motiu, UP demana que la gestió de la quota abandonada en una Comunitat sigui el 100% autonòmica, tant pel que fa al volum total abandonat com als criteris d’assignació.

Redacció 24/07/2007

En les esmenes, Unió de Pagesos s’oposa a la possible depreciació del valor de la quota, que segons l’esborrany del Ministeri passaria dels 0,27 euros per quilo de la campanya anterior, a 0,19 en aquesta. Per al sindicat aquesta depreciació suposaria un perjudici per als ramaders que hi han invertit i generaria dubtes seriosos als que es plantegen adquirir-ne. Per aquest motiu reclama que es mantingui estable en 0,25 euros en els propers anys.

Simultàniament, per garantir el dret de produir als ramaders que vulguin comprar quota, el sindicat proposa que per cada quilo de quota adquirit se n’assigni un altre gratuït cedit per l’estat i dos quilos en el cas que els ramaders siguin joves.

Unió de Pagesos demana fermesa al Departament d’Agricultura per tal que assumeixi i defensi també aquestes reivindicacions davant el Ministeri d’Agricultura.