Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Uns 2.500 treballadors de Nissan es manifesten contra l’ERO de la direcció pel centre de Barcelona

Els treballadors de Nissan han iniciat aquest dijous el pla de mobilitzacions contra l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) anunciat pel conseller director general de Nissan Motor Ibérica, Fumiaki Matsumoto. La mobilització ha començat amb una concentració de prop de 2.500 treballadors a la plaça de Catalunya on membres del comitè d’empresa han qualificat de ‘salvatge’ i ‘barbàrie’ la decisió de l’empresa de deixar sense feina a 1.680 famílies de Nissan, que poden arribar a 7.000 famílies si es tenen en compte les empreses proveïdores. El representants de Nissan han demanat mesures més flexibles a l’espera de l’assignació de nous models de vehicles més competitius.

Redacció
Redacció 16/10/2008

Un cop acabada la concentració, els treballadors de Nissan, liderats pels membres del comitè d’empresa, han enfilat la Rambla de Catalunya fins a les dependències d’un concessionari de Nissan al carrer Rosselló. Durant la marxa, els prop de 2.500 treballadors, segons fonts sindicals (900 segons la Guàrdia Urbana) han concentrat gran part de les seves consignes contra al màxim directiu de la planta, Fumiaki Matsumoto. Entre les consignes ‘Matsumoto ‘tururu’ al carrer te’n vas tu’.

El president del comitè d’empresa de la planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, Javier Donate, ha qualificat de ‘salvatge’ i ‘barbàrie’ la decisió de la direcció de Nissan d’acomiadar a 1.680 treballadors directes que poden arribar a 7.000 famílies si es comptabilitzen els efectes sobre les empreses proveïdores, que moltes d’elles ja han començat a presentar també expedient de regulació.

Donate ha manifestat que la decisió de la direcció de Nissan no només afecta als treballadors del fabricant d’automòbils, en plantes a la Zona Franca i a Montcada, sinó que és l’inici d’una crisi industrial que afectarà a Catalunya. Donate ha demanat que el Govern rebutgi l’ERO que l’empresa té la intenció de presentar la setmana pròxima, segon els president del comitè.

El dirigent sindical ha considerat una bona notícia que el ministre d’Indústria del govern espanyol, Miguel Sebastián celebri una reunió aquest dijous a París amb el president de l’aliança internacional de Nissan Renault. Donate ha reclamat que el ministre defensi que Nissan assigni ‘ja, avui’ la fabricació de nous models més competitius per a la planta de la Zona Franca i de Montcada. El president del comitè ha defensat la utilització d’eines de ‘flexibilitat’ conjunturals i ha reiterat la intenció de rebutjar contundentment ‘per dignitat’ les mesures presentades que son ‘estructurals’.

Raúl López, secretari general de CCOO a la planta de Nissan a la Zona Franca, ha manifestat que de moment no hi ha oberta cap negociació amb la direcció de l’empresa. Lòpez ha dit que el dilluns pròxim l’empresa ja ha decidit eliminar el torn de nit.

El dirigent de CCOO ha anunciat que aquest divendres els treballadors es mobilitzaran davant de la planta de Nissan a la Zona Franca i el dijous pròxim faran una manifestació a Barcelona des de la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume on demanaran la intervenció del president de la Generalitat, José Montilla. Els treballadors volen que el Govern rebutgi l’ERO que presenti la direcció i reclami a l’empresa un pla industrial per als pròxim anys d’aquesta planta.