Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Universitats de Catalunya: la nova marca que internacionalitzarà el sistema universitari català

El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, els rectors de les universitats catalanes i els presidents dels consells socials de les universitats han acordat aquest dimecres crear la marca Universitats de Catalunya amb l’objectiu d’internacionalitzar el sistema universitari català, tant el nivell de la recerca com en el de la formació. Aquest acord s’ha assolit en el decurs de la celebració del 30è aniversari del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Redacció 14/06/2007

El conseller el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat per la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, el rector de la Universitat de Barcelona, Màrius Rubiralta i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Maria Àngels Cabassés, ha encapçalat avui l’acte de celebració dels trenta anys de la constitució d’aquest òrgan.

A l’acte, que s’ha celebrat lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona, hi ha pres part l’exrector de la UB, Antoni M. Badia i Margarit i l’exrector de la Universitat Politècnica de Barcelona, Julián Fernández Ferrer, que van participar directament, donada la seva condició, en la constitució del CIC, així com els rectors de totes les universitats catalanes.

L’acte ha commemorat la iniciativa dels fundadors del Consell, que va permetre crear un espai de cooperació comú per a la defensa d’una identitat pròpia de les universitats de Catalunya en un moment que la Generalitat encara no tenia competències efectives en aquesta matèria. També ha permès agrair el treball i l’esforç de totes les persones que han format part del Consell o que, d’una manera o d’una altra, han col·laborat perquè les funcions de coordinació, consulta i assessorament al Govern de la Generalitat en matèria d’universitats que la normativa li atorga es fessin efectives.

El CIC es va crear el novembre de 1977 a la seu de Rectorat de la UB, amb la participació de les tres universitats existents aleshores a Catalunya: la UB, la UAB i la Universitat Politècnica de Barcelona (UPB), que posteriorment passaria a denominar-se Universitat Politècnica de Catalunya. Els rectors fundadors van ser Joan Obiols (UB), Josep Laporte (UAB) i Julián Fernández (UPB).

El CIC és l’òrgan de coordinació del sistema universitari de Catalunya i de consulta i assessorament del Govern en matèria d’universitats. Integra representants de totes les universitats públiques catalanes i de les privades reconegudes pel Parlament de Catalunya. El seu objectiu principal és facilitar la coordinació entre la comunitat universitària i l’Administració educativa.

Durant l’acte, també s’ha lliurat una placa commemorativa a cada universitat fundadora del CIC, i la Coral Universitària de la Universitat de Barcelona ha interpretat el Gaudeamus Igitur.