Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Unitat Catalana presenta aquest divendres a Perpinyà el projecte de ‘Catalunya Nord Decideix’

Els referèndums sobre la independència han arribat a la Catalunya Nord. El proper divendres es presenta a la Casa Païral de Perpinyà el projecte de ‘Catalunya Nord Decideix’ amb l’impuls d’Unitat Catalana (UC), formació política de la Catalunya Nord. Segons el secretari general del partit, Brice Lafontaine, el que es vol amb la creació d’aquesta plataforma és tenir el dret a decidir sobre si es vol ‘la creació d’una col·lectivitat territorial pròpia amb estatut particular’.

Redacció
Redacció 14/07/2010

La Catalunya Nord també vol tenir el dret a decidir. Per aquest motiu es presenta el proper divendres a la Casa Païral de Perpinyà el projecte de la plataforma ‘Catalunya Nord Decideix’ que té la voluntat de preguntar a la ciutadania si vol la creació d’una col·lectivitat territorial amb estatut particular. La plataforma està impulsada per la formació política Unitat Catalana (UC), però, segons el seu secretari general, Brice Lafontaine, està oberta a tots els particulars i entitats que s’hi vulguin adherir. Des de Unitat Catalana es considera que ‘el projecte de modificació del sistema de les col·lectivitats territorials debilitarà la potència del departament a favor de la regió amb la qual no tenim cap vincle històric’, alhora que fa una crida a la mobilització per tirar el projecte endavant.

Brice Lafontaine diu que no ‘volem pertànyer més a una regió que ens roba i no ens respecta’, i admet que, encara que el context és diferent al de Catalunya, que està sota administració espanyola, ‘cal inspirar-se’ en aquest sistema de consultes sobre la independència. El secretari general de UC ha destacat a directe!cat la complicació de les regions franceses per avançar en l’autogovern, alhora que s’ha mostrat optimista en la creació de la plataforma Catalunya Nord Decideix que podria presentar-se oficialment a finals d’agost en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent. Lafontaine ha declarat que és possible que el mateix dia de la presentació s’anunciïn els primers municipis on es celebraran les consultes.