Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Unionistes espanyols contents per l’auge del SNP escocès?

La recargolada interpretació de la realitat escocesa del diari Crónica Global ha sobtat fins i tot al Regne Unit. El rotatiu Herald Scotland cita aquest diari per destacar que l’unionisme espanyol està content per l’auge actual del SNP perquè això demostra que va ser un error autoritzar un referèndum a Escòcia donat que no ha apaivagat els independentistes. Ara bé, el mateix Herald Scotland adverteix als antisobiranistes espanyols dient que no celebrin res perquè l’independentisme no està vençut ni molt menys. 

Redacció
Redacció 15/04/2015

Interpretació 'sui generis' de la democràcia

“Fracassa l’estratègia de Cameron: el referèndum no calma als independentistes escocesos”, deia tot cofoi el diari Crónica Global fa uns dies, fent gala de la seva interpretació sui generis de la democràcia. Fins i tot el diari Herald Scotland s’ha sorprès de l’alegria espanyola a l’auge del SNP, però entenen quin és el motiu: “La lliçó del referèndum escocès pels unionistes espanyols? No autoritzeu el vot: només els esperona”.

L'independentisme no s'esfumarà

El professor del Centre Escocès pel Canvi Constitucional Michael Keating diu que “els unionistes espanyols pensen ‘nosaltres vam fer bé de no deixar-los votar’ i ‘hem de mantenir la calma fins que tot això passi’”, però els adverteix que “la qüestió catalana no desapareixerà fins i tot si no se’ls deixa votar”. El professor Keating recorda que després del referèndum per l’autonomia escocesa de 1979 tothom es pensava que el nacionalisme desapareixeria, però no va ser així: “El suport a la independència a Catalunya està perdent força i els unionistes estan olorant la victòria, però de manera errònia probablement”. La seva predicció és que el sobiranisme no s’esfumarà, sinó que continuarà irritant l’unionisme. 

Més de la meitat dels vots pel SNP en les generals britàniques

La qüestió neix del gran auge del SNP els últims mesos, amb una militància que s'ha quadruplicat en mig any i amb unes expectatives electorals a les eleccions britàniques del 7 de maig són fulgurants. De fet, l'última enquesta feta pública ahir els donen un 52% d'intenció de vot, més del doble que la segona força, els socialistes, amb un 25%.