Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Unió Mallorquina se’n va al grup mixt

|

- Publicitat -

Tai i com informa Diari de Balers, a partir d’ara Tomeu Vicens, però també Pep Melià i la presidenta del Parlament Maria Antònia Munar, passen a formar part del Grup Mixt. Tot i que en el ple d’ahir els diputats encara ocuparen el seu lloc habitual a la cambra (entre el Bloc i el PP) i parlaren com a grup d’UM, en el proper ple s’ubicaran a la zona del Grup Mixt, en escons que ara ocupa el PSOE, i tindran reduït considerablement el temps d’intervenció. També veuran com devalla el nombre de propostes a presentar, l’assignació econòmica que percebien (de 5.500 euros al mes) o la xifra de persones que tenien al seu servei (quatre, fins ara).

De fet, tot allò que els diputats d’UM tenien abans només per a ells ara ho hauran de compartir amb la resta de membres del Grup Mixt: les dues diputades d’Eivissa pel Canvi i el diputat per Formentera. A més, els diputats d’UM també ho hauran de compartir tot amb Tomeu Vicens. De fet, el pas de Vicens al Grup Mixt, ordenat per la direcció d’UM, és el que ha desencadenat aquestes conseqüències, que tindran un cost polític i econòmic per a UM. Al mateix temps, amb el pas de Vicens al Grup Mixt es fa efectiva la nova composició de la Cambra autonòmica, on es dibuixa un escenari en què els partits que donen suport al Govern, aparentment, ja no tenen la majoria.

Publicitat

Una altra conseqüència d’aquest moviment afectarà les comissions parlamentàries. La desaparició del Grup d’UM provoca que el Pacte quedi sense majoria a les comissions perquè també desapareix el vot que tenia aquest conjunt. Per solucionar-ho s’optarà per concedir un vot més al grup del Bloc, que passarà a tenir dos vots, el que ja posseïa i el que fins ara tenia UM, cosa que garanteix així el manteniment de la majoria per al Pacte.

La Mesa ho aprovarà

Totes aquestes mesures, que han estat negociades en diverses reunions pel fins ara portaveu d’UM al Parlament, Pep Melià, amb els altres membres del Grup Mixt, s’hauran de ratificar avui en la Mesa del Parlament, que es tornarà a reunir aquest pic de manera ordinària.

‘No són moments per fer coses rares’

‘No tinc perquè canviar el meu vot. Vinc d’on vinc, conec el Pacte, conec UM i faré feina en conseqüència’. Així ho advertí ahir el ja diputat del Grup Mixt, Tomeu Vicens, qui també afirmà sobre el seu suport als pressuposts que ‘no són moments per fer coses rares’. Les declaracions de Vicens, efectuades als passadissos del Parlament moment després que s’autoritzàs el seu pas al Grup Mixt, donen a entendre que no té intenció de modificar el sentit del seu vot, que fins ara sempre ha anat en la mateixa direcció que el de les forces del Pacte. El diputat no havia estat tan clar la setmana passada, quan el seu partit el suspengué de militància i deixà entreveure que ja no podia garantir el seu vot en aquesta situació.

‘He estat elegit en una candidatura d’Unió Mallorquina, conec bé el programa electoral d’UM, conec bé la ideologia d’UM i conec bé el pacte. Per tant, contiuaré fent feina, que és el que he fet fins ara’, assegurà el diputat, principal imputat en la presumpta trama de corrupció del cas Son Oms. Sobre el seu vot al projecte de pressuposts de la Comunitat Autònoma per a 2009, el parlamentari explicà que ‘quan se presentin en parlarem. En principi, actuaré de manera responsable i com demanen les circunstàncies actuals, i no són moments per fer coses rares’.

Vicens ahir encara era el principal objectiu de les càmeres de televisió als passadissos del Parlament. No les evità i fins i tot en dues ocasions va fer declaracions als mitjans. També el pogueren veure dins les dependència que té al Parlament la presidenta de la Cambra i exlíder d’UM, Maria Antònia Munar, d’on també sortí la consellera insular d’Esports i Promoció Sociocultural, Dolça Mulet (UM).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut