Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Unió afronta el 24è congrés amb l’aposta de participar en la governabilitat d’Espanya

|

- Publicitat -

Josep Antoni Duran i Lleida encara un congrés encapçalant l’única candidatura presentada per dirigir Unió els propers quatre anys. L’any 2004, en el congrés de Viladecans, el col·lectiu El Matí en va presentar una d’alternativa, però aquest cop han decidit no fer-ho, tot i que presenten mocions que confronten amb la direcció temes polèmics.

Duran ha anunciat que delegarà ‘encara més’ les seves funcions a un equip de direcció format bàsicament pel secretari general, Josep Maria Pelegrí, el vicepresident executiu d’Organització, Antoni Castellà, i la portaveu, Joana Ortega. En la candidatura presentada, destaca la presència d’un independent, el catedràtic Eduard Berenguer Comas. Entre d’altres incorporacios destacades, també hi ha la de l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal.

Publicitat

El líder d’Unió també vol aprofitar el marc del congrés per projectar noves cares dins i fora del partit. Una prova és que l’informe de gestió anirà a càrrec de Josep Maria Pelegrí i que la presentació del programa de la candidatura el farà Antoni Castellà.

La governabilitat d’Espanya

Un dels temes que es tractaran durant el debat de les ponències i les esmenes presentades és el paper que ha de tenir el partit, i la federació de CiU, en la governabilitat de l’Estat. La ponència d’estratègia política aposta per entrar al govern espanyol ‘sense complexos’, ‘sempre que sigui útil als interessos de Catalunya’.

Pel que fa a les relacions amb el seu soci de federació, la mateixa ponència aposta per fer una revisió de ‘tot el pacte’, i no només d’una part, després que el congrés convergent apostés sobretot per revisar les relacions en l’àmbit municipal. També remarquen la voluntat de mantenir-se com a força política, rebutjant la fusió amb CDC, tot assegurant que ‘no comparteixen la tesi del partit nacionalista únic’.

A més de la ponència d’estratègia política, també se’n debatran altres amb propostes de caràcter social i econòmic, i una tercera sobre valors. El partit vol consolidar el seu vessant ideològic, que considera ben perfilat, i reforçar el seu caràcter de partit nacionalista, segons fonts de la direcció.

Les mocions dels crítics

Les mocions presentades pel sector crític del partit, el col·lectiu El Matí, reclamen que Unió participi a la ‘Casa gran del catalanisme’ que impulsa CDC, o bé que es dissolgui la federació de CiU. També plategen que el congrés rebutgi entrar a formar part del govern espanyol, perquè els moments actuals ‘no semblen els més adequats per fer aquest tipus de plantejament ni davant del PP ni davant del PSOE’. El Matí també aposta per un ‘govern d’unitat nacional’ que lideri un procés cap a la ‘plena sobirania i independència de Catalunya’ en cas que el Tribunal Constitucional (TC) retalli l’Estatut.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut