Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Unió, embolica que fa fort

ACN).- UDC preguntarà als seus militants si volen que el partit “continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d'acord” amb sis criteris, entre ells la “seguretat jurídica”. La pregunta especifica que el partit exclou “tant una eventual Declaració Unilateral d'Independència com l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat”. Un altre dels criteris és el de “sobirania”, concretant que “no es renuncia ni es posa límits a l'aspiració de plena sobirania per a Catalunya”. No es pregunta sobre independència, com volia un sector de la direcció. La proposta s'ha aprovat amb 17 vots a favor, 9 en contra i una abstenció, però Ramon Espadaler ha negat que hi hagi “fractura”.

Redacció
Redacció 02/06/2015

Al marge de la pregunta inicial i dels dos condicionants de la sobirania i de la seguretat jurídica, la pregunta també n'estableix quatre més: democràcia, és a dir, prendre totes les decisions amb la majoria de vots de la ciutadania; diàleg, gestionant el procés dialogant amb el govern de l'Estat “sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la UE”; Europa, descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la UE, i cohesió social i territorial.
 
En roda de premsa després de la reunió del comitè de govern, Espadaler ha explicat que no han volgut “contraposar” el terme confederació, que UDC preveu des dels seus inicis, amb el d'independència, que defensa una part de la direcció. “Per a nosaltres, la fórmula de la independència o de la confederació no deixen de ser instruments. Per a nosaltres, el substantiu és el reconeixement de la nostra sobirania. No volem entrar en aquesta contradicció amb un esperit de suma, i de no perdre'ns en aquest debat que no és el debat rellevant. El debat rellevant és reconèixer que som un subjecte polític”, ha argumentat.
 
Espadaler ha remarcat la voluntat inclusiva de la pregunta, essent conscient de la realitat diversa que hi ha en el partit. Malgrat que nou persones han votat en contra de la proposta, els nous dirigents amb dret a vot que havien signat el manifest que reclamava preguntar directament sobre la independència, el secretari general d'UDC ha negat que es pugui parlar de “fractura”. De fet, ha assegurat que la independència es pot incloure en el terme de “plena sobirania”, un dels criteris que condiciona la pregunta.
 
Sí que ha reconegut que la pregunta té “elements de complexitat” però ha defensat que és prou clara com per marcar el full de ruta d'UDC, des de la “moderació i la centralitat”. Al seu parer, no pot sorprendre massa a ningú que els democratacristians parlin de seguretat jurídica, de diàleg, de cohesió social o de pertànyer a la UE.

El cens que votarà el proper 14 de juny el formen poc més de 5.000 militants, ha dit Espadaler, ja que els 3.000 simpatitzants no tenen dret a vot ni tampoc aquells que no tinguin una militància superior als sis mesos. Un cop es voti, UDC obrirà el diàleg amb CDC, però Espadaler no ha volgut pressuposar cap escenari. En tot cas, sí que ha cridat a la màxima participació.