Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Unió de Pagesos troba que la pujada del 40% del preu de la llet és “injustificable”

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha denunciat aquest dimecres que la pujada del 40% que es preveu en el preu de la llet és ‘injustificable’. Caball ha explicat que des de principis d’aquest 2007 el preu de la matèria prima ha pujat un 16%, però que hi ha altres elements, a part de la matèria primera, que ponderen en el preu d’un làctic. ‘Això és que algú vol aprofitar-se una altra vegada de la conjuntura econòmica i fer pagar els plats trencats al consumidor’, ha manifestat el coordinador del sindicat.

Redacció
Redacció 23/08/2007

Les empreses ramaderes cobren ara prop d’un 16% més per la seva producció (una mitjana de 0,36 euros el quilo), quan al gener d’aquest 2007 el preu que percebien era de 0,30 euros el quilo, ha explicat el coordinador nacional d’Unió de Pagesos (UP), Joan Caball.

Les causes són la falta d’oferta de producte al mercat i l’increment de la demanda, amb l’entrada de nous mercats potencials com són la Xina o la Índia. Aquest fet, sumat a la baixada de la conjuntura econòmica i a la pèrdua de quota europea del mercat català, ha explicat Caball, repercuteix en una pujada de preus.

Segons Unió de Pagesos, però, el fet que augmenti el preu de la matèria primera no justifica una pujada del 40% del preu de la llet. Hi ha altres elements que influeixen en el preu dels làctics, ‘en un iogurt val més l’envàs que el producte en sí’, ha dit el coordinador del sindicat dels pagesos.

‘Això és que algú vol aprofitar-se una altra vegada de la conjuntura econòmica i fer pagar els plats trencats al consumidor, que és qui hi hauria de posar mà’, ha afegit Caball.