Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Unes 200 persones resen davant la Sagrada Família per la pròxima visita del Dalai Lama a Barcelona

|

- Publicitat -

Els organitzadors han escollit la plaça de la Sagrada família com a ‘símbol’ per mostrar la manera d’unir dues religions ‘harmonitzant un temple catòlic amb una cerimònia budista’, ha dit Wangchen. Es tracta d’una proclama per tal de ‘respectar i tolerar uns i altres’ ha apuntat el monjo budista.

Durant uns 90 minuts, Thubten Wangchen i quatre monjos de la Fundació Casa del Tíbet, han celebrat la ‘puja’, presidida per una fotografia del líder budista al costat del papa Joan Pau II. Nombrosos seguidors del ritus budista i curiosos s’han aplegat al lloc de la convocatòria, que servia per beneir el viatge del Dalai Lama i ‘per equilibrar els elements del cos’ ha afegit Wangchen. L’acte ha finalitzat amb el llançament a l’aire del ‘Tsampa’.

Publicitat

Es tracta d’una barreja de te, ordi de terra torrada, mantega de iac i sucre en pols que serveix per enviar i obtenir ‘bones vibracions’ i evitar així entrebancs per l’arribada del líder religiós tibetà.

Una visita esperada

Després de deu anys d’espera, dues cancel·lacions i les pressions dels governs espanyol i xinès sembla que, si no hi ha cap imprevist, el XIV Dalai Lama, Tenzin Gyatso, arribarà el diumenge 9 de setembre a Barcelona i just trepitjar la ciutat, oferirà una roda de premsa. L’acte central de la seva visita serà el dia següent, 10 de setembre, amb la conferència pública ‘L’art de la felicitat’.

Serà al Palau Sant Jordi, on el preu de l’entrada és de 20 euros i on ja s’han venut 5.000 de les 7.000 entrades posades a la venda. La Fundació Casa del Tíbet no descarta ampliar l’aforament a 10.000 places si encara hi ha molta demanda. El monjo budista Thubten Wangchen ha expressat que ‘molta gent somia en veure de prop i escoltar el Dalai Lama’.

També ha afegit que la visita és un missatge universal de ‘pau i harmonia’ entre les religions. Confia en què les activitats previstes siguin exitoses i ha dit, en to irònic, que ‘seria una vergonya’ que el Palau Sant Jordi no estigués ple ‘quan sempre s’omple el Camp Nou’ en partits de futbol importants. L’agenda del dalai-Lama finalitzarà l’11 de setembre, dia en què inaugurarà la nova seu de la Fundació Casa del Tibet, al número 181 del carrer Rosselló de Barcelona.

Els religiosos budistes denuncien noves pressions de la Xina comunista

La cerimònia ha coincidit amb l’entrada en vigor aquest dissabte d’un decret del govern comunista xinès en què es prohibeixen noves reencarnacions de Buda en persones vives, com és el cas del Gyatso. Wangchen afirma que els lames consideren la nova legislació ‘com una broma’ ja que pretén posar fi a una tradició mil·lenària que segueixen milions de persones arreu del món. ‘Evidentment, els futurs lames ja no naixeran més a Xina, sinó a Tibet, Mongòlia, Índia o Bhutan’, ha ironitzat el representant tibetà a Barcelona.

El monjo lama ha denunciat també que després de 13 anys del seu segrest, no se sap res del nen a qui s’atribueix ser la reencarnació del Panchem Lama, segona autoritat religiosa del budisme tibetà i que al 1995 va ser detingut per la policia xinesa, convertint-se, a l’edat de cinc anys, en el pres polític més jove del món. ‘Ara té divuit anys i no sabem on es troba’, ha dit Wangchen, ‘volem tenir una prova que segueix viu i que està bé’, insisteix.

La pressió del govern xinès, diu el monjo budista, amenaça actualment a vuit milions de xinesos budistes i sis milions de tibetans i ha recordat que, el 1996, les autoritats xineses van designar com a nou Panchem Lama al fill d’un membre del Partit Comunista, ‘una farsa’, ha assegurat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut