Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Unes 18.000 persones commemoren el bicentenari de la batalla del Bruc

Unes 18.000 persones han participat aquest diumenge a la festa que commemora el bicentenari de la batalla del Bruc. Aquesta localitat de l’Anoia reviu, cada any, amb intensitat i amb emoció aquesta diada, en què es reprodueixen amb tots els seus elements els fets que van passar a la història. Les novetats d’aquest any ha estat una trobada de 600 trabucaires de tot Catalunya. També la fira que s’organitza ha ampliat la seva extensió i el nombre de firaires i el programa d’actes també s’ha dut a terme amb un seguit d’exposicions i xerrades que ha durat tot el mes de maig. La consellera Montserrat Tura ha presidit els actes de commemoració.

Redacció
Redacció 09/06/2008

La diada ha viscut representacions de teatre al carrer -als mateixos carrers on van succeir els fets-, un mercat ambientat en els primers anys del segle XIX, demostracions d’oficis antics, trabucaires i sometents i campaments napoleònics. Els actes commemoratius del bicentenari de la batalla del Bruc han sigut presidits per la consellera de Justícia, Montserrat Tura.

El 6 de juny de 1808, una columna francesa es dirigí des del Bruc al Coll de Can Massana, per anar a Manresa. Quan s’hi acostaven, van ser atacats per les guerrilles catalanes, que amb l’increment del foc, va obligar a les tropes franceses a emprendre la retirada.

El dia 14 de juny es va produïr un segon enfrontament. La segona batalla del Bruc, va rubricar els efectes de la primera, i va acabar per enterrar el mite de la invencibilitat de l’exèrcit napoleònic.