Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Una vintena d’empreses lleidatanes donen a conèixer els seus productes a Holanda

Un total de vint-i-dues empreses lleidatanes dels sectors agroalimentari i turístic han participat aquest dimecres en una mostra comercial que ha tingut lloc a la ciutat d’Amsterdam (Holanda).

Durant la jornada les empreses participants han donat a conèixer la seva oferta i els seus productes entre la quarantena d’operadors i experts holandesos que hi han passat. La mostra comercial, que s’ha celebrat a l’hotel NH Barbizon Palace de la capital holandesa, ha estat organitzada per la Cambra de Comerç de Lleida i per la Diputació de Lleida i ha comptat el la col·laboració de Prodeca i del Copca.

Redacció
Redacció 06/11/2008

Sota el lema ‘Ontedek Lleida: proef een stukje Catalonië!’ (Descobreix Lleida: tasta un bocí de Catalunya), la vintena d’empreses que han assistit a la mostra gastronòmica i turística han pogut mostrar al públic holandès els seus productes agroalimentaris i l’oferta turística de les comarques de Lleida. Cadascuna de les empreses participants ha disposat d’un estand on exposar els seus productes i atendre les seves visites. El periodista i expert en gastronomia Onno Kleyn ha exposat als assistents les impressions que es va endur de la seva estada a Lleida on va visitar algunes de les empreses assistents a la mostra. A més, durant tota la jornada, els assistents han pogut degustar tapes elaborades pel cuiner de l’hotel-restaurant ‘Can Boix’ de Peramola (Alt Urgell), Joan Pallarès.

Les vint-i-dues empreses assistents a la mostra han valorat positivament l’experiència per la qual han passat més d’una quarantena d’operadors turístics, importadors, distribuïdors i experts en gastronomia. Alguns dels productes agroalimentaris amb què s’ha trobat el públic holandès hi ha hagut l’oli d’oliva, vinagre, vi, torrons, embotits, fruits secs, fruita, carn, mel, guatlles, bolets. Per altra part, la desena d’empreses del sector turístics també han ofert alguns productes com ara els esports d’aventura, allotjaments, esquí, balnearis, entre d’altres.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha remarcat que amb accions com aquesta es treballa per assolir el repte ‘d’internacionalitzar les comarques de Lleida’. Així, ha parlat de les potencialitats que suposen els Països Baixos per les empreses lleidatanes i, per això, ha defensat la necessitat de consolidar i augmentar la relació comercial amb Holanda. Segons Gilabert, l’entrada en funcionament l’estiu vinent de l’Aeroport de Lleida-Alguaire, afavorirà els intercanvis amb aquest país ja ‘esdevindrà un element de connexió amb Holanda i els Països Baixos’. Gilabert també ha valorat positivament el format de la mostra ‘que serà un model a seguir en pròxims anys’.

Les entitats organitzadores de la mostra també han destacat la importància que suposa sumar esforços per potenciar i donar a conèixer els productes de casa nostra. Pel president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, la mostra comercial ha estat ‘satisfactòria’ ja que ha possibilitat que els clients holandesos hagin pogut conèixer els productes i l’oferta de les comarques de Lleida.

Per Simó, cal aprofitar l’interès que tenen els Països Nòrdics per la dieta mediterrània i més especialment en temps de dificultats econòmiques interiors per potenciar en aquests països els productes agroalimentaris de Lleida. ‘Cal ajudar al petit i mitjà empresari a sortir a fora i més davant de la crisi’, ha dit Simó.

Les empreses que han participat en la mostra també n’han fet una valoració positiva i han destacat la possibilitat de negoci que representa un país com ara Holanda. Per algunes de les empreses presents, Holanda esdevé en mercat nou i ‘verge’ on introduir i donar a conèixer els seus productes ja que, alguns d’ells com ara el vinagre o els torrons, no tenen presència en el mercat holandès. Un dels aspectes que han notat els empresaris ha estat la cultura gastronòmica que té públic holandès demandant d’un producte de qualitat així com també l’interès per un turisme de natura.

Amb aquesta iniciativa, s’ha donat continuïtat a la mostra agroalimentària que va tenir lloc el novembre del 2007 a Malmö (Suècia), amb una nova acció amb el mateix format, en què hi participaran dinou empreses lleidatanes que, d’aquesta manera, podran donar a conèixer els seus productes entre el públic holandès.

Creixen les exportacions d’empreses de Lleida a Holanda

Segons les dades de què disposa la Cambra de Comerç de Lleida, Holanda és el vuitè mercat on més productes agroalimentaris lleidatans s’hi exporten. En els darrers cinc anys les exportacions d’empreses lleidatanes a Holanda s’han incrementat en un 54%. Només el 2007, les exportacions van créixer més d’un 10% situant-se en un volum de 28 milions d’euros, el que representa més d’un 5,28% del total exportat per empreses de la demarcació de Lleida a l’exterior. Simó ha relacionat l’augment d’exportacions del darrer any a Holanda a l’augment que hi hagut a les comarques de Lleida en quant a producció de fruita i oli. Entre altres també ha crescut l’exportació de maquinària agrícola.

Altrament, el president de la Diputació, Jaume Gilabert, ha destacat l’interès del turisme holandès per les comarques de Lleida fet que queda demostrat amb els 40.000 turistes que van visitar les comarques lleidatanes durant el 2007.