Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Una vintena de diputats es tapen els ulls per saber què sent un cec

Diversos diputats han caminat amb els ulls tapats per un circuit format per una zona d’obres amb bastides i senyalitzacions, contenidors d’escombraries i una taula amb cadires. Segons la delegada de l’ONCE a Catalunya, Teresa Palahí, és un itinerari ‘comprimit’ amb el que es troben cada dia els cecs quan surten de casa. El president del Parlament, Ernest Benach ha estat el primer en en tapar-se els ulls i agafar un bastó per sentir les mateixes sensacions que experimenta un invident quan camina pel carrer. També ho han fet diputats com Irene Rigau de CiU, Daniel Sirera del PP o Carme Figueras del PSC, entre d’altres.

Redacció
Redacció 20/02/2009

Aquest circuit forma part d’una iniciativa impulsada per la delegació de l’ONCE a Catalunya i la comissió d’estudi de la situació de les persones amb discapacitats del Parlament, que presideix la diputada Irene Rigau. Precisament, la delegada de l’ONCE a Catalunya, Teresa Palahí, ha comparegut en aquesta comissió després que els diputats passessin pel circuit.

Segons Palahí, Barcelona és una ciutat que ha avançat moltíssim pel que fa l’accessibilitat, però encara queden serrells com la millora dels accessos en el transport públic. Per aquest motiu, Palahí ha demanat a les empreses que produeixin serveis o productes ‘universals’, que ajudin la població en la seva globalitat.

De fet, Irene Rigau, ha explicat que l’objectiu de la comissió és, a final de la legislatura, elevar al ple del Parlament un recull de propostes per millorar la integració dels discapacitats físics o psíquics, i que per fer-ho tindran en compte les propostes de Palahí. Rigau, per cert, despres de passar pel circuit ha destacat que ha sentit una sensació molt ambigua, ja que ha anat acompanyada d’una altra persona però s’ha sentit molt sola.

Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ha explicat després de fer el recorregut amb els ulls tapats que fer aquesta acció al Parlament suposa que els diputats i els ciutadans prenguin consciència de la situació que viuen els cecs. D’altra banda, el diputat Daniel Sirera ha recordat que el seu avi també era cec, i que ja sap què és conviure amb un invident.