Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Una usuària del metro: “A Colau le viene muy grande la alcaldía”

directe!cat ha volgut copsar de primera mà com ha afectat la vaga als usuaris del Metro de Barcelona durant aquestes 4 jorandes seguides d'atuares al servei. Malgrat el cabreig evident dels usuaris, molts d'ells accepten la vaga amb ressignació. Altres culpen els sindicats d'excedir-se en les seves demandes i un altre gruix important acusa la incopetència d'Ada Colau com a Alcaldessa per a gestionar el conflicte.

Redacció
Redacció 03/06/2016
Gerard Sesé – @gerardsese Cares llargues, silencies resignats, mirades perdudes, mòbils gastant bateria a dojo, rostres de frustració, ràbia continguda… així es poden resumir les siluetes dels usuaris de metro durant aquestes 4 jornades consecutives de vaga dels treballadors de TMB.
 
Donen suport a la vaga
 
Hi ha tres maneres generalitzades d'enfocar el conflicte que pateix l'Ajuntament de Barcelona a TMB amb els seus treballadors: ens fixem primer en aquells que entenen les reivindicacions laborals i denuncien els sous dels directius i els de fora de conveni i donen suport a la vaga malgrat els afecti directament, com unes estudiants que arribaran tard a classe: “ens fot però ho entenem i estem a favor del dret a vaga” diuen pràcticament a l'uníson. D'altres van més enllà com una dona jubilada que es pregunta per què l'Ajuntament no ha fet públics els sous fora de conveni i critica la manca d'informació institucional: “jo també vaig fer vaga quan treballava a la universitat i aquí hi ha una clara manca de dades per part de l'Ajuntament” explica a directe!cat
 
En contra de la vaga
 
Una usuària s'abraona al micro de diercte!cat i vol rebatre a la dona jubilada: “el col·lectiu de TMB cobra millor que jo que sóc infermera, s'excedeixen en les seves reivindicacions”. Aquest seria un segon tipus d'usuari que no entén els sindicats de TMB i que recolza plenament a l'Alcaldessa. De fet, una jove fins i tot arriba a afirmar que 'aquest conflicte només amb l'Ada Colau es podrà solucionar. D'altres volen recordar que aquest conflicte té origen abans que Ada Colau pregués les regnes de la Casa de la Vila.
 
Els escèptics
 
Un bon grapat d'usuaris reparteixen a parts iguals les culpes. Són els més resignats i, potser, els que es prenen amb més filosofia les llargues esperes. Un home encorbatat diu: “Ada Colau ha tingut un bany de realitat des que alcaldessa, s'ha trobat amb un col·lectiu amb molta experiència”. D'altres demanen a les dues parts diàleg: “fa temps que les parts no s'escolten entre elles, per acabar amb el conflicte hi ha d'haver acord”.
 
Els cabrejats
 
Finalment hi ha aquells que han patit de manera extrema la vaga i tenen els sentiments a flor de pell. Una usuària assegura que “hi havia un comptador que avisava que faltaven 53 minuts perquè passés el tren, no és una vergonya és el següent!”. Un pare explica que va acabar decidint sortir del metro (tot i haver validat els bitllets) amb els seus fills i acabar fent les tres parades que havia de fer a peu i denunciant la falta d'informació per part de l'Ajuntament. Una dona que ha arribat tard a la feina té ganes de parlar amb mi quan veu que estic preguntant als usuaris: 'Es una verguenza, la Colau… le ha venido grande esto de governar una ciudad. Nos la ha Colau. ¡Verguenza!”

Podreu sentir les declaracions i el reportatge sencer a partir de les 10:00 a El Matí de la república i al web en potcast.