Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Una trentena d’observadors internacionals vetllaran per la transparència i legitimitat de les consultes

|

- Publicitat -

Els altres membres que encapçalaran el grup d’observadors internacionals són Jean Jambon, portaveu del partit flamenc Nova Aliança Flamenca i diputat al parlament federal belga; Jean Guay Talamoni, cap del grup parlamentari de Corsica Libera o Seppl Lamprecht, vicepresident del parlament del Sudtirol. La resta i fins a 34 observadors que integren la llista de la delegació d’observadors internacionals trobem entre alcaldes, diputats i senadors.

ERC també ha convidat a Catalunya el president del grup parlamentari de N-VA del parlament flamenc, Jan Jambon; el regidor de Nafarroa Bai i secretari de política internacional d’EA Sebastián Colio; representants d’Aralar i el BNG, i un representant del partit maputxe Wallmapwuen, Hector Cumilaf.

Publicitat

Els observadors internacionals es dividiran en deu rutes que recorreran diferents zones del país agrupades de la següent manera: Penedès; tarragonès-Baix Camp; Bages-solsonès; vallès Occidental; Ripollès; La Selva; Pla de l’Estany-Empordà; Urgell-Pla d’Urgell i Garrigues; Maresme i Vallès Oriental-Baix Montseny.

La funció dels observadors internacionals, com en qualsevol votació en la que són requerits, és vetllar per la garantia del recompte i del procés democràtic. La Coordinadora nacional per la Consulta ha encarregat a la delegació l’elaboració d’informes que es compilaran i seran enviats als diferents organismes internacionals tals com l’ONU, la Unió Europea, el Consell d’Europa, etc. També en rebran còpia dels diferents informes elaborats per la delegació internacionals les institucions catalanes: ajuntaments i Parlament, així com a la premsa en general.

L’opinió dels observadors

Cristopher White ha defensat que la veu dels catalans ha de ser escoltada, que el dret a l’autodeterminació és un dret fonamental dels drets humans i no pots er sota cap circumstància denegat. Ha afirmat que el SNP espera que l’Estat espanyol recapaciti i faci d’aquesta consulta un procés constructiu.

Per la seva part, Daniel Turp, ha definit el procés de consultes sobiranista com a únic i de gran interès pel seu partit. Creu que la presència d’observadors internacionals li dóna a la Consulta un caràcter doblement interessant i original, la reforça en la seva legitimitat i ha remarcat que a més d’observar que es compleixen els procediments democràtics amb rigor i transparència, també estan amatents pel que faci i es comporti l’Estat espanyol. Turp ha felicitat als organitzadors de les consultes pels protocols de votacions, que són equiparables i estan redactats conforme al dret i les lleis internacionals per validar qualsevol procés de consulta electoral.

El cors Jean Guy Talamoni s’ha referit a la jornada de demà, com una diada d’esperança per a tots els pobles del món que aspiren a la seva llibertat”. Per la seva part la diputada sudtirolesa Eva Klotz, ha remarcat que constitueix una lliçó que cal aprendre tot poble que vulgui avançar en l’exercici democràtic dels seus drets nacionals. I ha advertit a l’Estat espanyol que no podrà en cap cas negar la voluntat dels catalans.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut