Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Una setantena d’alcaldes catalans es comprometen a lluitar contra el canvi climàtic a Brussel·les

|

- Publicitat -

‘Ens hem compromès a elaborar 58 plans d’actuació d’energia sostenible amb la intenció que tots els pobles i ciutats que s’han adherit tingui el seu pla’, ha anunciat Barón, advertint que ‘caldrà analitzar la situació actual de cada municipi’. ‘Hi ha una gran diversitat, des de L’Hospitalet de Llobregat, que té 350.000 habitants, fins a Aguilar de Segarra, de només 250’, ha assegurat l’alcalde de Mataró.

Barón ha recordat que ‘més del 50% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle estan lligades a les activitats normals, de la vida quotidiana, com la calefacció o el transport’ i ha apostat per ‘millorar l’eficiència energètica dels edificis públics i l’enllumenat semafòric, així com instal•lar plaques fotovoltaiques en els molts quilòmetres de taulades que hi ha en els pobles i ciutats catalanes’. ‘Tenim un exemple molt clar a Santa Coloma de Gramenet, que ha aprofitat la teulada del cementiri per instal·lar plaques de sol, tothom podria fer el mateix en les escoles, naus industrials, poliesportius o altres edificis municipals’, ha defensat el responsable de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Publicitat

65 dels 157 pobles i ciutats de l’estat espanyol que han signat el Pacte d’alcaldes contra el canvi climàtic són catalans: Aguilar de Segarra, Alpens, Ascó, Avià, Badalona, Badia del Vallès, Bigues i Riells, Borredà, Cabrera de Mar, Cabrils, Calders, Calella, Cardedeu, Castelldefels, Castellnou del Bages, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Figaró-Montmany, Figueres, Fogars de la Selva, Gelida, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Les Franqueses del Vallès, Malgrat de Mar, Manlleu, Mataró, Mediona, Mollet del Vallès, Montmeló, Navàs, Odèn, Orís, Parets del Vallès, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sant Just Desvern, Sant Martí de Tous, Sant Martí Sesgueioles, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramanet, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Tarragona, Terrassa, Tiana, Torelló, Ullastrell, Ulldecona, Vic i Vilanova del Camí. Altres municipis catalans ja han començat els tràmits per adherir-se al pla o ho faran ben aviat.

41 alcaldes francesos, 31 italians, 21 alemanys, 17 britànics, 14 grecs, 11 romanesos, deu holandesos, deu ucrainians, nou portuguesos, set lituans, sis suecs, sis belgues, cinc búlgars, quatre austríacs, tres polonesos, tres suïssos, tres noruecs, dos finlandesos, dos xipriotes, dos eslovacs, dos croates, un neozelandès, un bosnià, un luxemburguès, un letó, un irlandès, un hongarès, un estonià i un danès també s’han adherit al ‘Covenant of Mayors’.

S’expulsarà els que incompleixin l’acord, però sense multar-los

Les 354 ciutats que, en total, han signat l’acord es comprometen a impulsar, en el termini d’un any, plans d’acció per retallar en un 20% les emissions de CO2 i el consum energètic i utilitzar un 20% d’energies renovables l’any 2020. La Comissió Europea controlarà si compleixen aquests programes i si no ho fan no els castigarà amb sancions econòmiques però sí els expulsarà del ‘Covenant of Mayors’.

La Diputació de Barcelona ha assumit, a través d’un acord amb la Comissió Europea, el paper d’estructura de suport per facilitar i gestionar l’adhesió dels municipis de la demarcació de Barcelona. 71 municipis que representen el 23% dels de les comarques de Barcelona i el 47,3% de la seva població sense comptar la capital, és a dir més de dos milions i mig d’habitants, ja s’han sumat a aquest al Pacte d’alcaldes. ‘Una idea que neix a Brussel·les té una enorme dificultat d’arribar a tots els pobles, sobretot als més petits, i el fet que hi hagi una administració intermediària, com la local o la Diputació de Barcelona, està facilitant la difusió de la iniciativa’, ha celebrat Joan Antoni Barón.

Els alcaldes d’Aguilar de Segarra (Valentí Riera), Badalona (Jordi Serra), Bigues i Riells (Elena Argemí), Castellnou del Bages (Francesc Martínez), les Franqueses del Vallès (Esteve Ribalta), Granollers (Josep Mayoral), Igualada (Jordi Aymamí), L’Hospitalet de Llobregat (Núria Marín), Montmeló (Manuel Ramal), Sant Antoni de Vilamajor (Francesc Tella), Sant Cugat del Vallès (Lluís Recoder), Sant Esteve Sesrovires (Enric Carbonell) i Terrassa (Pere Navarro) també participen en la trobada que se celebra aquest dimarts al Parlament Europeu, segons la Diputació de Barcelona.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut