Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Una part de la CUP considera que l’esmena a la totalitat dels pressupostos és ”obtusa”

Aquestes assemblees locals aposten majoritàriament per no ''enrocar-se'' i entrar a la negociació amb JxSí per aconseguir la ''màxima unitat del bloc independentista''.  L'assemblea territorial de la CUP Ponent-Pirineu demanarà demà dimarts a l'assembla de la comissió política i grup d'acció parlamentària de la formació anticapitalista la retirada de l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat. Així ho ha explicat a l'ACN un dels cinc membres d'aquesta territorial que participa de la comissió, Narcís Turull, que ha defensat que aquest és el posicionament majoritari de les assemblees locals de la demarcació i que aposten per no ''enrocar-se ni fiar l'estratègia política a l'esmena a la totalitat'' per poder entrar a negociar amb Junts pel Sí. Turull també ha remarcat que des de Ponent-Pirineu sempre hi ha hagut una posició, tant en la investidura com en altre negociacions, de ''màxima unitat d'acció possible del bloc independentista''.

Redacció
Redacció 06/06/2016

En declaracions a l'ACN Narcís Turull ha explicat que des de la CUP Ponent-Pirineu sempre s'ha apostat, des de l'inici de les negociacions dels pressupostos per ''fer política i debat'' sobre les qüestions, partides i temes que des de la formació es considera que cal abordar en els comptes. Així, Turull ha fet referència al pla de xoc contra la pobresa energètica, la supressió definitiva del consorci sanitari de Lleida, els pressupostos de la ruptura o la inclusió de partides de les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).
 
La CUP Ponent-Pirineu considera que és clau no tancar-se en banda ni fer propostes tancades, ha dit Turull, que ha matisat que aquest és el posicionament majoritari de les assemblees locals de la demarcació i que fins demà dimarts al matí no hi haurà el definitiu a l'espera que se celebrin algunes assemblees locals que encara manquen aquest dilluns al vespre.
 
En qualsevol cas, Turull ha remarcat que respecten el resultat del darrer consell polític més grup d'acció parlamentària (GAP) amb la penúltima proposta de JxSí sobre els comptes, ''tot i que no era la nostra opció majoritària com a territorial'', ja que es va apostar per l'esmena a la totalitat. És arrel de la nova proposta de JxSí que la CUP Ponent-Pirineu considera que ''com a mínim mereix una nova reunió del màxim òrgan de l'organització a banda de l'Assemblea Nacional per valorar-la''. Després, ha afegit Turull, en el tram final de la negociació ''sempre som a temps de dir que no, a tornar a incloure més partides, a continuar negociant a través de posicions polítiques i acords de màxims sobre uns pressupostos de ruptura i en clau social, però entrant a la negociació i al diàleg''.
 
Segons Turull, a Ponent i Pirineu la posició de l'esmena a la totalitat és ''obtusa i no deixa marge a la negociació política'' per això d'entrada no hi estan d'acord, com a Girona i comarques, i al Vallès Oriental i Montseny.