Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Una nova biografia revela el vessant més catalanista de Josep Pla

|

- Publicitat -

Segons l’autor de ‘El nostre heroi, Josep Pla’, l’única cosa que interessava a Josep Pla era Catalunya i la seva cultura i amb l’objectiu de ‘posar les bases d’un país normal’. Per Enric Vila, aquesta vessant de Pla és coneguda per tothom però ningú l’explica d’una manera explícita.

Per Vila, Josep Pla es va anar desenganyant al llarg de la vida de la capacitat que tenien els catalans per estructurar-se d’una manera ‘forta’ davant d’Espanya però, al seu entendre, això no significa que canviés la visió que tenia de l’Estat ni del paper que hi jugaven els castellans. En definitiva, Vila creu que el document presenta ‘el Pla més català i menys espanyol’.

Publicitat

Vila reflexiona en ‘El nostre heroi, Josep Pla’ sobre la dificultat d’escriure a Catalunya, que esdevé ‘el problema de no tenir un país normal’. Segons l’autor, escriure és una relació amb la ‘pròpia veritat’ que en els ‘països normals’ té una vinculació institucional però que a Catalunya no és així. Per això, Vila utilitza la figura de Josep Pla per fer-ho més senzill i explicar-se ‘a través d’ell’.

Després de més de dos anys d’investigació, Enric Vila aporta nous documents, testimonis i una visió personal compromesa tant en la literatura com amb la política. Així, publica cartes senceres entre Senís i Pla així com les de Tarradellas, que fins ara havien aparegut fragmentades. L’aspecte més inèdit del llibre és, segons Vila, parlar de determinats temes ‘amb la boca gran i no petita com s’havia fet fins ara’, una circumstància que obliga a ‘explica més’.

A l’entendre de l’autor, el valor del llibre és literari, d’anàlisi històric del franquisme i del què significa escriure a Catalunya.

Enric Vila, autor de diversos llibres

Enric Vila ha publicat el llibre entrevista ‘Què pensa Heribert Barrera’ (2001), l’assaig ‘Néstor Luján: el rostre o la màscara’ (2003), la biografia ‘Lluís Companys, la veritat no necessita màrtirs’ (2006) i el llibre de records de Macià Alavedra ‘Entre la vida i la política’ (2007).

A més, escriu al diari ‘Avui’ i al seu blog ‘Dietari a destemps‘. Vila també dóna classes de periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut