Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Una noia de Puig-reig i un noi de Gironella, pubilla i hereu de Catalunya 2007

Els berguedans Pilar Molas, nascuda a Puig-reig, i David Saborido, natural de Gironella, han estat proclamats aquest diumenge a Llançà pubilla i hereu de Catalunya 2007. En la 50a edició d’aquesta festa tradicional, 47 pubilles i 30 hereus d’arreu de les terres catalanes s’han presentat com a candidats al títol després de complir els requisits de tenir entre 16 i 23 anys, ser solters i estimar la cultura catalana. Segons el president del Foment de les Tradicions Catalanes, Valentí Carrera, els aspirants han hagut de superar una prova escrita i una prova oral durant aquest cap de setmana a l’Alt Empordà. ‘El test preguntava sobre la cultura i l’actualitat del nostre país’, ha explicat Carrera, ‘mentre que la prova oral era una entrevista de 10 a 12 minuts davant un jurat on es valorava el comportament, la manera de ser, la facilitat de paraula, les ganes i la identificació amb Catalunya dels candidats’.

Redacció
Redacció 29/10/2007

L’elecció de l’hereu i la pubilla 2007 va començar el dissabte de bon matí amb l’arribada dels participants a la Casa de Cultura de Llançà, la celebració de les proves durant tot el dia i el pregó a la tarda a càrrec de la pubilla de Catalunya 1989, Lourdes Teixidó. Un sopar de gala al pavelló poliesportiu va tancar els actes festius de la primera jornada que s’han reprès aquest diumenge amb la sortida en cercavila d’hereus, pubilles, fadrins, dames i familiars des del Port de Llançà en direcció a la plaça Major. Allí, i davant el prop d’un miler de persones que abarrotaven la plaça, s’ha proclamat el nom dels dos guanyadors, a més de les pubilles i hereus de les quatre circumscripcions catalanes. ‘L’any passat ens va faltar un hereu de les comarques tarragonines, ja que no se’n va presentar cap’, ha recordat el president del Foment de les Tradicions Catalanes, organitzador de l’acte.

Enguany, no s’ha donat aquesta situació i Edgar Berenguer, de Cambrils, és el nou hereu de les comarques tarragonines. Paral·lelament, Carles Paredes, d’Anglès, és l’hereu de comarques gironines mentre que Carles Mònico, de les Borges Blanques, és el de comarques lleidatanes; i Guillem Obradós, de Navàs, el de comarques de Barcelona. Pel que fa a les noies, Marta Huguets, de Solsona, és la nova pubilla de les comarques lleidatanes; Ada Biernés, d’Ascó, és la de les comarques de Tarragona; Maria Vila, de Cadaqués, la de les comarques gironines; i Sílvia Puig, de Tordera, la de les comarques barcelonines. A tots ells els hi espera assistir durant el període 2007-2008 a les proclamacions de pubilles i hereus de la seva circumscripció com també als diferents actes protocol·laris i de representació tant del Parlament com del Palau de la Generalitat.

‘I també a festes tradicionals catalanes com la Trobada dels Tres Tombs, la Diada, la Trobada General de Geganters, els Traginers de Balsareny o la Festa de la llana de Ripoll’, ha enumerat Carrera, que considera que aquesta és una ‘molt bona’ oportunitat pels joves de conèixer poblacions, indrets i racons de Catalunya on no han estat mai. ‘I gràcies a aquest títol també representen el seu poble, la seva comarca i la nostra terra’, ha finalitzat.