Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Una moció de censura a Gallifa treu l’alcaldia a Jordi Fornas (SI) i la deixa a mans de Mateu Sobregrau (CiU)

L'Ajuntament de Gallifa ha celebrat aquest dissabte un ple extraordinari per aprovar la moció de censura presentada pel grup municipal de CiU per treure l'alcaldia a Jordi Fornas (SI), i que passi a mans de Mateu Sobregrau. La moció és conseqüència de la dimissió d'un dels regidors de SI cosa que ha canviat les majories. El nou alcalde, Mateu Sobregrau, afirma que aquest fet dificultava la governabilitat i ha criticat al seu antecessor per estar ''enrocat'' en la política nacional. Fornas, per la seva banda, ho considera una mostra que CiU no ''vol caminar tant cap al procés de la independència''. El ple ha tingut un gran seguiment per part dels veïns, que s'han concentrat a les portes del consistori. 

Redacció
Redacció 30/03/2013

El 18 de març passat, el grup municipal de Convergència i Unió va presentar una moció de censura a l'actual alcalde de Gallifa (Vallès Occidental). Jordi Fornas, de Solidaritat per la Independència, havia aconseguit l'alcaldia gràcies als tres regidors de la formació. Un però, ha dimitit, i el sistema de llistes obertes que impera al municipi ha provocat que el següent regidor del poble sigui de CiU. Aquest fet, ha canviat l'aritmètica municipal, i per això, des de CiU, s'ha volgut recuperar l'alcaldia.

Aquest dissabte, el consistori ha celebrat el ple extraordinari per aprovar aquesta moció, i Fornas ha estat rellevat per Mateu Sobregrau, de CiU. La moció però , ha estat envoltada de polèmica ja que els motius que ha exposat el grup municipal de CiU es basen en la desatenció de Fornas a la política municipal. Fornas però, considera que CiU a nivell català, com a consigna de partit ha volgut prendre-li l'alcaldia per la seva implicació en la política nacional i la dedicació al procés sobiranista ja que Gallifa ha estat el primer poble a fer sobirania fiscal.

De fet, Fornas ha estat al capdavant d'una moció de l'AMI a favor de la insubmissió fiscal, i es declaressin territori lliure i sobirà, que segons l'alcalde sortint, podria permetre la independència més ràpidament. Per Fornas creu que això era obrir ''un front nou'' paral·lel al camí que segueixi el Parlament. Per això creu que CiU, amb aquesta moció, ha demostrat que ''no volen caminar tant cap al procés independentista i de l'estat propi''

L'alcalde entrant, Mateu Sobregrau, per contra, ha declarat que s'han alterat ''majories'' i per qüestió d'aritmètica ''l'alcalde feia però el ple no podia aprovar'' i per això, ha calgut recórrer a la moció de censura. Desvincula la política independentista de Fornas a aquesta decisió, i a més, dóna suport a algunes de les mesures que ha pres l'alcalde sortint, però critica que ha estat ''enrocat'' a la política nacional i reivindica que Gallifa ''necessita un alcalde''. En aquest sentit, Sobregrau considera que s'han desatès les qüestions locals, i que aquest és el motiu ''clau'' de la moció.

Desenes de persones donen suport a Fornas

El ple ha convocat també desenes de veïns de Gallifa, un poble de només 200 habitants, i d'altres poblacions d'arreu del territori. Majoritàriament s'ha n concentrat independentistes i simpatitzants de Solidaritat per la Independència que han encoratjat Fornas amb crits d'''Independència'', ''Fora la bandera espanyola'' i han criticat la gestió del grup convergent amb insults com ''venuts'', ''botiflers'' i ''traïdors''. La sala de plens ha quedat petita per encabir mitjans de comunicació i veïns que no es volien perdre la jornada, i s'han viscut moments de tensió per les interrupcions dels partidaris de Fornas en les diferents intervencions del nou alcalde.

A la sortida, els crits en contra el grup municipal de CiU s'han repetit, i alguns dels seus simpatitzants han mantingut enfrontaments verbals amb simpatitzants de SI, justificant la decisió del grup i criticant la ''no gestió'' de Fornas al capdavant del consistori. Mateu Sobregrau ha abandonat la Casa de la Vila enmig d'una cridòria i escortat pels Mossos d'Esquadra per evitar aldarulls.

El conflicte de la ''minibandera''

Jordi Fornas i l'Ajuntament de Gallifa ja va ser el centre d'atenció mediàtica quan va decidir penjar una bandera espanyola de petites dimensions, desafiant la delegada del govern espanyol María de los Llanos de Luna. Fornas també va animar a altres municipis a seguir aquesta iniciativa així com a no contractar ni consumir cap producte espanyol per defensar els interessos de les empreses catalanes. 

Relacionats