Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Una enquesta situa l’àmbit de Ponent com el territori on més s’usa el català

|

- Publicitat -

El secretari de política lingüística, Bernat Joan, ha dit que ‘aquest segle acabarà amb el català sent una llengua plenament normalitzada en tots els àmbits o bé sent una llengua amb una situació molt més precària que la que tenim actualment’. En aquest sentit, els joves són els més pessimistes pel que fa al futur de la llengua catalana. A més, en la pròxima enquesta que es realitzarà l’any vinent, s’esperen uns resultats molt més baixos degut a la immigració que ha rebut Catalunya en els últims anys. Per això, Joan ha dit que ‘el futur del català passa perquè les persones nouvingudes aprenguin català’.

Actualment, els lleidatans són els que més usen el català tant en el seu àmbit personal, com en el social i professional. En aquest sentit l’ús del català en els comerços a Ponent és del 77,4% mentre que la mitja de Catalunya se situa en el 50,8%. Passa el mateix amb l’ús del català a les entitats financeres. Així mentre que a Ponent l’utilitza el 81,1% de la població, la mitjana a Catalunya és del 57,8%. Quan es va al metge, per exemple, el 73% dels lleidatans es comuniquen en català mentre que la mitjana a nivell de Catalunya baixa fins al 50,7%.

Publicitat

El català a Ponent l’entén el 98,9% de la població i és la llengua habitual del 76,5% dels ciutadans. A l’Alt Pirineu i Aran i a la Franja d’Aragó l’entenen el 98,6% i el 98,5% respectivament de la població, mentre que a Catalunya entén el català el 97,4% dels seus habitants.

En general a tot el territori català hi ha més gent que parla català que gent que ha heretat la llengua catalana dels pares. Això demostra ‘la gran capacitat d’aprenentatge i adaptació dels ciutadans catalans’. Concretament, hi ha un 10% més de població que considera el català com a llengua pròpia en comparació amb els ciutadans que han après el català dels seus pares.

El secretari de política lingüística ha dit que és responsabilitat dels governs ‘treballar perquè el català sigui normalitzat en aquells àmbits on no ho és ara’.

El català ‘gaudeix i pateix’, tal com ha explicat Joan des de l’oficialitat exclusiva d’Andorra fins al no reconeixement en algunes àrees o d’altres àrees on el reconeixement de la llengua catalana és parcial i en situacions de cooficialitat.

En total, el català el parlen una mica més de nou milions de persones, l’entenen una mica més d’onze milions i és la 88ena llengua més parlada al món. Aquesta estudi es farà cada 5 anys.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut