Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Una enquesta de CiU situa Trias a fregar de la majoria absoluta a Barcelona

L’alcaldable de CiU per Barcelona, Xavier Trias, aconseguiria fregar la majoria absoluta i obtenir 19 regidors, cosa que suposa quedar-se a només dos de la majoria, segons conclou un enquesta encarregada per la mateixa federació i que CiU ha fet pública aquest dimecres. El sondeig dóna al grup municipal de CiU un avantatge d’entre 6 i 9 regidors respecte el PSC, a qui supera amb més d’un 13% en intenció de vot. A més, l’enquesta també reflecteix que el 66% dels votants desitja un canvi en el govern de l’Ajuntament i que una mica més de la meitat, el 51%, prefereixen que Trias encapçali el consistori, en comptes de l’actual alcalde Jordi Hereu. Un 46,9% dels enquestats creuen que l’alcalde hauria d’haver dimitit després del fracàs de la consulta sobre la Diagonal.

Redacció
Redacció 16/06/2010

El candidat convergent és, a més a més, el polític barceloní millor valorat pels enquestats i l’únic que aprova amb un 5,5 de nota de mitjana. Per la seva part, Jordi Hereu, suspèn amb un 4,1.

Les últimes enquestes han donat a CiU un cert avantatge sobre el PSC en intenció de vot a Barcelona per les properes municipals. I la consulta feta des de la pròpia federació no podia ser diferent. Així, l’enquesta contempla que CiU i el seu candidat, Xavier Trias, serien els més votats amb un percentatge d’entre el 36,7 i el 37,7, obtenint de 17 a 19 edils, una pujada considerable respecte dels 12 que disposen ara mateix. Els socialistes de l’alcalde Jordi Hereu aconseguirien entre un 20 i un 21% dels vots, cosa que suposa una baixada de 9 a 10 punts respecte dels resultats de l’enquesta que els nacionalistes van fer fa un any, i passar dels actuals 14 regidors a tenir-ne només 10 o 11. El PP d’Alberto Fernández Díaz es mantindria estable al voltant del 14%, mantenint els seus 7 regidors o perdent-ne un. ERC i Jordi Portabella, en canvi, també cauria, passant del 8,8% de vot al 6 o 7%, reduint a 3 els seus actuals 4 regidors. ICV, amb Ricard Gomà al capdavant, també faria un resultat menys satisfactori que a les passades eleccions, i aconseguiria entre 2 i 3 regidors, quan ara en disposa de 4.

L’enquesta diu també que el 40,5% dels votants creu que la valoració de l’estat de la ciutat ha empitjorat en els darrers anys, i un 32,5 creu que ha millorat. La tasca del govern actual és valorada amb un suspens, quedant-se en el 4,5 de nota mitjana. Contràriament, un 66,3% dels electors enquestats trobarien positiu un canvi a l’executiu municipal, i només un 8,1 el veuria negatiu.

Gairebé la meitat dels enquestats creuen que Hereu hauria d’haver dimitit després del fracàs de la consulta de la Diagonal

L’estudi d’opinió encarregat per CiU també pregunta pels grans projectes d’Hereu. Així, un 48,5% dels enquestats creu que els Jocs Olímpics d’hivern són una mala idea en la que no s’han d’invertir ni diners ni esforços, i un escàs 13% creu que ha de ser prioritari aquest projecte. Pel que fa a la consulta de la Diagonal, un 46,9% creu que després del fracàs hauria d’haver dimitit directament l’alcalde, un 15,3 considera que ja s’han depurat suficients responsabilitats, i un 11,1 ver innecessari que s’hagi de demanat comptes per aquesta qüestió a ningú. A més, un 55,8% valora malament o molt malament la reacció de l’Ajuntament davant els resultats.