Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Una de cada tres mestresses de casa es medica contra transtorns mentals

|

- Publicitat -

Una de les autores de l’informe, Lucia Artazcoz, de la Unitat de Salut Laboral de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha explicat que les dones tenen una ‘sobrecàrrega’ en la salut laboral ja que tenen el seu treball remunerat i també el domèstic. Això fa que tinguin ‘dificultats’ per conciliar vida laboral i familiar que s’associen a problemes de salut com no tenir temps per dormir un número suficient d’hores o no fer exercici.

L’informe també indica que aquestes desigualtats entre gèneres en les tasques domèstiques i familiars també es reprodueixen en les generacions més joves ja que s’han ‘corregit molt poc’. Entre les característiques del mercat laboral barceloní, l’estudi indica que està dominat pel sectors serveis i que els principals problemes mèdics entre els treballadors de 16 a 64 anys estan relacionats amb temes psicosocials, de ‘salut mental’, i músculesqueletics. Per això es destaca que el 30% de persones pateixen de les lumbars i les cervicals de forma crònica, mentre que el 20% té símptomes ansiosos depressius, segons dades del 2006.

Publicitat

Les que també pateixen aquest tipus de problemes de salut mental són un 30% de les mestresses de casa de 16 a 64 anys, que prenen psicofàrmacs per combatre aquestes malalties. Lucia Artazcoz destaca que aquesta problemàtica s’ha trobat en moltes mestresses de casa independentment dels seus estudis i de la classe social a la qual pertanyen, així com en altres indrets de Catalunya. Artazcoz pensa que s’està ‘medicalitzant la insatisfacció amb la vida’ ja que ser mestressa de casa és ‘un paper poc reconegut socialment sobretot pels altres membres de la unitat familiar’. Les mestresses de casa també tenen tendència al sobrepès.

Entre les solucions i recomanacions que presenta l’informe es destaca que s’han de fer esforços per ajudar col·lectius vulnerables que estan en pitjors condicions, com les dones que fan tasques de servei domèstic. A més, s’han de seguir veient els problemes de salut que comporta la contractació temporal, ja que la inestabilitat provoca més malalties, i tenir una millor avaluació de la prevenció riscos laborals en empreses. Per això es demana una implicació per part representants sindicals, administració pública i empreses.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut