Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Una Catalunya independent despertaria més confiança inversora que l’Estat espanyol, segons un Nobel d’Economia

|

- Publicitat -

L’economista ha criticat les polítiques governamentals ‘a curt termini’ i ha reiterat la seva aposta per les mesures que preveuen un escenari futur. ‘Pel creixement de la productivitat i del capital és molt important mirar a llarg termini. Les institucions han d’evitar la malaltia de la inconsistència en el temps’, ha argumentat.

Per Kydland, aquesta ‘malaltia de la inconsistència en el temps comporta ‘hiperinflació, devaluació i una moratòria de les obligacions dels governs que finalment resulten en una ‘manca de credibilitat’ dels països de cara als inversors.

Publicitat

El Nobel d’Economia ha lamentat que ‘malauradament’ moltes de les polítiques econòmiques dutes a terme per frenar la crisi no han ‘afectat la productivitat futura’ i no han estat ‘mesures adients’. ‘És una incoherència mirar només a un o dos anys vista’, ha destacat.

Per exemplificar-ho ha fet menció al cas europeu i a la ‘preocupació’ dels seus polítics per frenar l’augment de l’atur en els últims anys. Segons Kydland, les polítiques per generar ocupació dutes a terme per alguns estats, com el Plan E del govern espanyol, són mesures ‘poc eficients’ que no tenen en compte el llarg termini.

Polítiques benignes

L’economista també s’ha mostrat preocupat sobre l’acumulació de deute governamental i ha assegurat que la despesa d’alguns estats en els últims anys ‘no ha estat coherent’ i no han sabut ‘preveure el futur ‘. Pel Nobel d’Economia, aquest deute es pot reduir si l’economia creix i genera ingressos, però ha alertat del perill que arran de l’augment d’aquest deute ‘alguns països canviïn les seves polítiques en alguns sector ‘clau’, segons Kydland, per augmentar la productivitat d’un país, com el sector tecnològic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut