Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Una campanya vol conscienciar els catalanoparlants de no canviar de llengua quan s’adrecen als immigrants

La Plataforma per la Llengua amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i la Fundació Jaume Bofill posen en funcionament la campanya ‘Si us plau, parla’m en català’. Aquesta campanya protagonitzada per persones que han vingut a viure al país vol conscienciar els catalanoparlants perquè usin la llengua al dirigir-se a les persones que no el tenen com a primera idioma. Mònica Jaume i Dolors Solà, coordinadores de la campanya, consideren que actualment ‘l’ensenyament del català està garantit’ però que ‘l’ús va a la baixa’ fet que consideren ‘perillosisim’. La campanya vol ajudar a ‘conscienciar-nos a nosaltres mateixos que si no fem us de la llengua aquesta no té sentit’.

Redacció
Redacció 07/05/2008

En total s’han escollit com a imatge de la campanya a 14 persones que viuen a la comarca d’Osona ‘com a exemple’ de persones que demanen als seus interlocutors que es dirigeixin a ells en català. Entre la tipologia escollida hi ha des d’una dona que va arribar a Catalunya de ben petita procedent de Madrid i que que veia com ‘només ‘els catalans’ parlaven en català’ a una xinesa que ara viu a Catalunya i que considera que dirigint-se a ella en català ‘és una bona manera d’aprendre’l’. Actualment en veure una persona amb indicios o faccions que és estrangera ‘la gent s’hi adreça en castellà’ -segons les coordinadores- fet que la campanya vol que es vagui modificant.

La situació que es viu actualment amb les darreres onades migratòries ‘no és nova’ segons Jaume i Solà que consideren que això ja s’havia produït amb altres onades. La diferència és que actualment la immigració procedeix majoritariament de fora d’Europa i existeix un desconeixement de la realitat del català pel que és important que els nouvinguts ‘percebin que el català és una llengua important i que té un ús pràctic en el dia a dia’.

La campanya a més de conscienciar els catalanoparlants també vol ‘engrescar tothom que encara no hagi fet el pas’ d’aprendre el català a ‘aprendre’n’. La campanya té com a premissa bàsica ‘aconseguir que el català sigui la llengua comuna de totes les persones que han vingut al país’ i fer que la llengua sigui ‘una eina de cohesió compartida per tots els ciutadans’.

La campanya es vehicularà a través d’entitats que s’han adherit a la campanya. Aquestes entitats enviaran als seus associats i simpatitzants les postals que s’han editat en motiu de la campanya conjuntament amb les seves tramesses habituals. Aquestes postals també es podran trobar als establiments comercials que col·laboren directament en la campanya o a través d’alguna agrupació de comerciants. Les entitat adherides també posaran un bàner i un enllaç amb la pàgina web de la campanya (www.parlacatala.cat) que estarà disponible molt properament. La campanya també tindrà cartells que es plantaran en espais comercials.