Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Un sismògraf de la UB va registrar el descarrilament de l’Euromed com si fos un terratrèmol d’1,5 graus

El descarrilament el passat 22 de juny del tren d’alta velocitat Euromed al Prat del Llobregat va tenir un efecte similar al d’un petit terratrèmol d’1,5 graus, i es va poder detectar per sismògrafs propers al lloc de l’accident, un dels quals està situat a la Facultat de Física de la UB i l’altre a l’IES Baldiri Guilera.

Redacció
Redacció 28/06/2007

L’investigador Josep Vila del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB i del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontseré de l’Institut d’Estudis Catalans (LEGEF) va observar el senyal coincident amb el descarrilament que marcava el registre del sismògraf en proves ubicat a la Facultat de Física i d’un altre sismògraf instal·lat, amb finalitats educatives, a l’IES Baldiri Guilera del Prat i construït pels alumnes del centre, que també va detectar el descarrilament amb més claredat, ja que era molt més proper. La magnitud equivalent se situava al voltant d’1,5.

A priori, a partir d’aquest enregistrament no es podria distingir si ha estat un terratrèmol o bé un altre fenomen, tot i això, hi ha especialitats, com ara la sismologia forense, que treballa en l’observació i la informació dels registres sísmics aplicats a altres fenòmens. Alguns exemples de l’aplicació d’aquesta disciplina serien l’estudi d’explosions o el control d’obres, i serveix, així mateix, per determinar la cronologia d’alguns fets com ara l’atemptat d’Oklahoma, el 1995.

Al servidor d’informació sísmica, SISMIC, gestionat pel Grup de Física de la Terra de la UB, juntament amb el LEGEF, es poden observar els registres del descarrilament a través de la pàgina web http://sismic.am.ub.es/euromed/. El servidor també ofereix, en temps quasi real, informació dels sismògrafs situats al Monestir de Poblet, a l’Observatori Fabra i a l’IES Baldiri Guilera.