Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Un sismògraf de la UB va registrar el descarrilament de l’Euromed com si fos un terratrèmol d’1,5 graus

|

- Publicitat -

L’investigador Josep Vila del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB i del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontseré de l’Institut d’Estudis Catalans (LEGEF) va observar el senyal coincident amb el descarrilament que marcava el registre del sismògraf en proves ubicat a la Facultat de Física i d’un altre sismògraf instal·lat, amb finalitats educatives, a l’IES Baldiri Guilera del Prat i construït pels alumnes del centre, que també va detectar el descarrilament amb més claredat, ja que era molt més proper. La magnitud equivalent se situava al voltant d’1,5.

A priori, a partir d’aquest enregistrament no es podria distingir si ha estat un terratrèmol o bé un altre fenomen, tot i això, hi ha especialitats, com ara la sismologia forense, que treballa en l’observació i la informació dels registres sísmics aplicats a altres fenòmens. Alguns exemples de l’aplicació d’aquesta disciplina serien l’estudi d’explosions o el control d’obres, i serveix, així mateix, per determinar la cronologia d’alguns fets com ara l’atemptat d’Oklahoma, el 1995.

Publicitat

Al servidor d’informació sísmica, SISMIC, gestionat pel Grup de Física de la Terra de la UB, juntament amb el LEGEF, es poden observar els registres del descarrilament a través de la pàgina web http://sismic.am.ub.es/euromed/. El servidor també ofereix, en temps quasi real, informació dels sismògrafs situats al Monestir de Poblet, a l’Observatori Fabra i a l’IES Baldiri Guilera.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut