Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Un seminari a l’Eurocambra que tracta de malalts mentals els independentistes indigna ERC i CDC

Rebombori al Parlament Europeu per un seminari que es realitzarà avui que pretén donar explicacions sobre l'augment dels moviments independentistes a Europa com un problema psicològic dels ciutadans. Aquesta maquiavèl·lica idea l'ha dit a terme l'eurodiputada d'UPyD (i cofundadora de Ciudadanos) María Teresa Giménez Barbat. Tant CDC com Esquerra han posat el crit al cel i han criticat el seminari. Malgrat això, es farà igualment.

Redacció
Redacció 26/04/2016
Per què Europa ho accepta?
 
La tasca d'explicar el sentiment independentista català a Europa encara li queda molt camí. En un context europeu, sempre s'ha tingut la idea que els nacionalismes “són dolents”. És clar que, ara no estem al segle XX i que els processos sobiranistes d'Escòcia o Catalunya es basen en valors democràtics, de justícia i igualtat. Però encara hi ha sectors a Europa que no ho entenen. Amb aquesta mala bava, María Teresa Giménez Rabat, parla de 'nacionalismes' i no de moviments sobiranistes o independentistes (i molt menys de dret a decidir) per definir Catalunya com una societat malalta psicològicament.
 
Què diu la conferència 'Nacionalismos perpetuos'?
 
Tal com explica la presentació de la conferència, el seminari pretén “bussejar en la psicobiologia del gregarisme, l'etnocentrisme i la xenofòbia, com ressorts primordials dels nacionalismes de base “identitària”, encara que es presentin abillats amb tocs d'enganyosa modernitat”. De fet, encara va més enllà perquè assegura que “s'explorarà la frontera etno-nacional i les seves friccions ordinàries, per intentar aprofundir en la comprensió d'aquest fenomen i per descartar, amb rotunditat, la buida tendència a postular una mediació psicopatològica”.
 
 
Esquerra demana que se suspengui
 
Ernest Maragall en un comunicat ha explicat que el seminari “és una manifestació d'arguments discriminatoris i antidemocràtics”. Tanmateix, argumenta que el text de difusió de l'acte es fan afirmacions com “que hi ha necessitats d'una intervenció psiquiàtrica”. Segons Maragall, són afirmacions que recorden un “ús d'arguments psiquiàtrics i psicològics per analitzar el creixement de determinades idees polítiques que tradicionalment van han d'utilitzar els règims totalitaris”.

CDC s'hi oposa radicalment
 
En declaracions a directe!cat, el convergent Ramon Tremosa, que forma part del grup parlamentari on també hi és l'eurodiputada d'UPyD, explica que s'han oposat radicalment a aquest acte: “hem argumentat que, en el passat, règims totalitaris han utilitzat la mateixa tàctica: deshumanitzar els adversaris polítics, com a pas previ a la seva liquidació”. En aquest sentit, Tremosa concreta: “en el nostre cas liquidació vol dir il·legalització de partits polítics”. L'eurodiputat lamenta que, tot i així, “l'acte es farà” i acaba preguntant-se “ens tracten com a alienats mentals per tapar la seva manca de voluntat d'oferir res als Catalans per a què puguin estar més confortables a l'estat espanyol?”.