Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Un restaurant xinès de Barcelona copiava targes de crèdit als clients quan l’oferien per pagar

Els Mossos d’Esquadra han detingut Zhiguen Z. Z. i Yangke X., de 39 i 20 anys i veïns de Barcelona, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa. Els detinguts, de nacionalitat xinesa, copiaven targetes de crèdit de clients d’un restaurant propietat d’un dels detinguts, per després fer compres a Internet. Els detinguts haurien comprat amb els diners estafats articles com televisors de plasma, ordinadors o aparells electrònics. En l’escorcoll fet a tres domicilis on s’emmagatzemaven aquests objectes abans de treure’ls al mercat, els Mossos han trobat 20.000 euros i nombroses targetes de crèdit. El propietari del restaurant també ha estat detingut per un delicte contra els treballadors.

Redacció
Redacció 17/11/2008

La investigació policial es va iniciar l’any passat després que diversos veïns del districte de Sant Martí denunciessin compres il•lícites amb les seves targetes de crèdit a través d’Internet. En tots els casos, els denunciants havien estat clients d’un restaurant xinès, situat al barri de les Glòries, de manera que els Mossos van iniciar una investigació per determinar si l’estafa es feia des d’aquest establiment.

La investigació ha durant més d’un any ja que, segons han informat els Mossos, la majoria de compres s’han fet a través de pàgines web de països com la Xina, Suïssa, França o Itàlia, fet que ha dificultat el seguiment dels estafadors.

Segons els Mossos, els detinguts copiaven les dades de les targetes bancàries en un restaurant xinès ubicat al centre comercial Glòries, quan els clients pagaven, i aquestes dades es donaven a un segon esglaó de la xarxa, que feia les compres a pàgines web estrangeres, per dificultar-ne el seguiment. Finalment, les compres eren lliurades a nom d’una persona fictícia, també de nacionalitat xinesa, que els Mossos han comprovat que no existia.

Fruit de la investigació, els Mossos van localitzar tres domicilis on s’emmagatzemaven els objectes comprats abans de treure’ls al mercat. Amb l’autorització judicial, els agents van escorcollar aquests domicilis, on van trobar gran quantitat de material comprat fraudulentament, com ara televisors, ordinadors, material electrònic, joies, roba o perfums, entre d’altres. També van confiscar més de 20.000 euros en bitllets fraccionats i gran quantitat de targetes de crèdit. Els Mossos no descarten que el total de l’estafa pugui ser superior.

L’operació va permetre el desmantellament del grup i la detenció del propietari del restaurant, Zhiguen Z. Z. El seu col•laborador era l’encarregat de fer les compres a Internet i el propietari del pis on arribava tot el material. En el moment de la detenció del propietari del restaurant, els Mossos van trobar a l’interior de l’establiment diversos treballadors de nacionalitat xinesa que van declarar que estaven treballant sense cap tipus d’assegurança ni sou, i només rebien menjar com a contraprestació de la seva feina. Per aquest motiu, els Mossos van detenir també el propietari per un delicte contra els treballadors.