Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Un paravent de Gaudí es ven a Nova York per 1.385.000 dòlars

Un paravent de l’artista català Antoni Gaudí, realitzat en fusta de roure i cristall acolorit en rosa, per a decorar a principis del segle passat La Pedrera, a Barcelona, es va subhastar a Nova York per 1.385.000 dòlars. La peça que va ser creada al 1909, forma part de la col·lecció del nord-americà Allan Stone i va ser valorada entre 1,5 i dos milions de dòlars, i encara que es va vendre lleugerament per sota del preu de sortida, un portaveu de la signa Christie’s va subratllar que encara així, ‘és un rècord de venda mundial per a l’artista’.

Redacció
Redacció 13/11/2007

Aquest paravent va ser una de les peces mostrades en l’exposició ‘Barcelona i Modernisme: de Gaudí a Dalí’, que el Museu Metropolità d’Art de Nova York va celebrar aquest any, i es va dissenyar inicialment per a la Casa Milá, La Pedrera, situada en el centre de Barcelona i Patrimoni Mundial des de 1984.

El plànol sobre el qual Gaudí va dissenyar aquesta casa se centra en dos patis interiors al voltant dels quals es desenvolupen les estades perquè entri tota la llum natural possible. La peça subhastada a Manhattan ‘és un bon exemple de la personalitat de la casa pel seu joc de contrastos entre elements opacs i translúcids. Els panells esculpits en fusta de roure contrasten amb els cristalls tenyits de rosa’, va assenyalar Christie’s.

Per als experts de la casa de subhastes ‘més que un objecte funcional, Gaudí crea una escultura, i més que una escultura, aquest paravent pot ser considerat una obra d’art abstracte, orgànic, que s’avança als motius i línies surrealistas que tindran lloc en les pròximes dècades’. Aquesta venda forma part de les subhastes que les grans signatures internacionals d’aquest mercat realitzen cada any en el seu últim trimestre.