Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Un nou web permetrà als professors utilitzar a les classes els materials educatius de TVC i Catalunya Ràdio

El Departament d’Educació i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) han creat un nou portal web, Edu3.cat, on es recullen unes 2.100 produccions d’interès educatiu creades per Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i la mateixa conselleria. Qualsevol internauta interessat podrà accedir al web i visionar o sentir els continguts, però a més els professors se’ls podran descarregar per utilitzar-los a les aules com a material pedagògic de suport. El web inclou materials per als diversos nivells educatius, des de l’Educació infantil fins al Batxilerat, dividits per àrees temàtiques, com ara música, tecnologia, educació física o coneixement del medi. Edu3.cat permet també consultar amb una setmana d’antelació la programació de caràcter educatiu emesa pels diferents canals de la CCRTV.

Redacció
Redacció 02/10/2007

Edu3.cat és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol que reuneix en un sol portal més de 2.000 materials audiovisuals educatius que poden servir de suport a la tasca docent, per complementar o ampliar coneixements, i alhora fomenten les noves tecnologies entre els alumnes i impulsen l’ús de la televisió i la ràdio com a eines d’educació social.

En aquest sentit, el director general de la CCRTV, Joan Majó, ha lamentat que ‘una de les mancances històriques de la televisió a nivell europeu és no haver aprofitat suficientment el seu enorme potencial educatiu’. Majó ha explicat que, des de fa anys, Televisió de Catalunya es plantejava fer, gràcies a la TDT, un canal íntegrament educatiu, idea que al final es va descartar perquè, segons Majó, ‘és més pròpia del segle XX’ que de l’actualitat, on Internet ofereix noves possibilitats com veure vídeos a la carta i no estar limitats als que en aquell moment s’emetin en televisió.

El conseller Ernest Maragall ha destacat que amb l’Edu3.cat els continguts audiovisuals didàctics ja existents ‘es posen a l’abast del món educatiu de casa nostra, prop de 5.000 centres i 85.000 docents. La potència multiplicadora d’aquesta tasca és immensa. Això no és TVC i Catalunya Ràdio entrant a les escoles, això és el sistema educatiu de Catalunya entrant a TVC i Catalunya Ràdio’.

En aquest sentit, Maragall ha subratllat que la creació del portal és ‘només l’inici d’una llarguíssima relació amb la CCRTV que hauria d’haver començat molt abans. És el començament d’una actitud, més que d’un activitat’.

El web és obert a tothom i qualsevol persona podrà visionar els vídeos o sentir els àudios que s’hi recullen. Els professors, a més, gràcies a un sistema d’identificació, podran descarregar-se els arxius de vídeo i àudio i fer-los servir a l’aula. Per a Majó, l’Edu3.cat és ‘la manera de posar de debò al servei de la comunitat educativa els continguts de gran valor didàctic dels mitjans de la CCRTV. Som un servei públic i, per tant, estem a disposició dels objectius del govern i, en aquest cas, del Departament d’Educació’.

Actualment, els fons disposa de prop de 2.100 documents i està previst que cada mes se n’hi incorporin 100 de nous. En una segona fase del projecte, a més, està previst que el portal sigui més interactiu i s’hi incloguin guies didàctiques i les experiències dels docents relacionades amb cada audiovisual. Així, seguint el model del popular YouTube, cada professor podrà pujar al web vídeos enregistrats a l’aula, per compartir amb altres docents l’experiència didàctica del material.