Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Un nou pla de senyalització en català indica l’entrada a les comarques històriques de la Catalunya Nord

El Consell General dels Pirineus Orientals ha inaugurat aquest dimarts a Montner, al Rosselló, el nou pla de senyalització en català que preveu la instal·lació de 73 rètols a les carreteres principals per indicar les entrades a la Catalunya Nord i a les comarques històriques del Rosselló, Conflent, Cerdanya, Capcir, Vallespir i del Fenolledès occità. L’acte s’ha fet al coll de la Batalla, un indret simbòlic ja que està justament situat a la cruïlla entre les comarques del Rosselló i del Fenolledès. Els rètols han de servir per anar normalitzant l’ús del català a la Catalunya Nord.

Redacció
Redacció 24/10/2007

Desprès de destapar els senyals, el president del Consell general, Christian Bourquin, ha explicat que amb aquesta iniciativa pretén recuperar els noms de les comarques per ‘vulgaritzar el coneixement de la catalanitat’. Bourquin considera que conèixer el territori, la seva geografia, permet apropiar-se millor de la identitat, la historia i per tant augmenta les possibilitats d’integrar-s’hi i de viure-hi bé.

‘Això no ha d’estar reservat a alguns historiadors o lletraferits, volem aquesta vulgarització perquè tenim una identitat que molts ens envegen i aquesta identitat l’hem de preservar, l’hem de tirar endavant, hem d’invertir per a ella en el marc de la República francesa’, ha afirmat Bourquin, que ha reiterat públicament el seu compromís de lluitar per la ratificació de la carta europea per les llengües minoritzades per l’estat francès.

Per la seva banda, el conseller general encarregat dels afers catalans, Marcel Mateu, ha destacat el caràcter pedagògic d’aquest acte i la seva exemplaritat per als joves que aprenen català a l’escola i per qui la llengua serà una realitat no només en els llibres sinó que ‘així, el català també serà present a les nostres carreteres i veuran que s’utilitza a tot arreu de la Catalunya del nord’.