Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Un miler de persones recorden al tripartit que ha “traït” les promeses antitransvasistes

El darrer acte de protesta antitransvasista ha tingut el vaixell restaurant Santa Susanna com a principal protagonista. Es tracta de l’embarcació en què els màxims dirigents del PSC, ERC i ICV van signar fa cinc anys el ‘Compromís per l’Ebre’, un document que s’oposa a qualsevol extracció d’aigua del riu. Aquest diumenge, l’embarcació s’ha situat al mig del riu, entre Sant Jaume d’Enveja i Deltebre, l’han rodejat una trentena d’embarcacions i al voltant d’un miler de persones han seguit l’acte de protesta des de les dues vores del riu. Els convocants de l’acte han acusat els integrants del Govern de ‘trair’ el territori i els seus propis compromisos.

Redacció
Redacció 12/05/2008

La Plataforma en Defensa del Delta de l’Ebre (PDDE), en el seu primer acte públic de protesta, tenia la intenció de crear un simbòlic pont d’embarcacions, amb el Santa Susana al mig, que enllacés les dues ribes de l’Ebre. L’acció, una mostra d’unitat dels habitants del delta i de totes les Terres de l’Ebre davant els perills que assetgen el territori, s’ha hagut de variar a causa del fort vent que bufava a la zona. Les embarcacions han transitat per la zona però per motius de seguretat, n’hi havia de totes les mides, han preferit no posar-se en fila.

Amb tot, la resposta a la convocatòria ha estat força nombrosa ja que a cada costat del riu hi havia centenars de persones mostrant la seva disconformitat amb el futur enviament d’aigua de l’Ebre a l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’acte s’havia anomenat ‘Pont de la honestedat’, en referència a les decisions transvasistes d’un Govern format per partits que quan estaven a l’oposició havien firmat un document assegurant que s’hi oposaven. De fet, tres ninots que imitaven les figures de José Montilla, Josep Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, que al 2003 van estampar les seves signatures al ‘Compromís per l’Ebre’, ocupaven la zona capdavantera del Santa Susana.

Al final de l’acte, els tres ninots han acabat penjats d’un arbre de Sant Jaume d’Enveja, just al costat del lloc en què Carme Chacón va assegurar durant la darrera campanya electoral que una victòria socialista era l’única garantia per impedir qualsevol transvasament de l’Ebre.

En aquest context, el manifest final de l’acte i les declaracions dels seus responsables han girat al voltant de l”engany’ i la ‘falta de respecte’ dels actuals governants al territori. S’han mostrat ‘decebuts’ per les seves actuacions, però també els han animat a reconsiderar la seva postura perquè es facin enrere en la interconnexió de xarxes. Han apuntat que amb les últimes pluges, les reserves d’aigua al país han augmentat fins un nivell en què es possible esperar fins que entri en funcionament la dessalinitzadora del Prat de Llobregat.

De fet, la PDDE ja ha començat a recollir signatures de protesta i ha assegurat que començarà a emprendre accions judicials si no hi ha una rectificació. A més, ha recordat la fragilitat de l’ecosistema del delta de l’Ebre, el qual pateix fortes erosions en llevantades com la de dissabte passat. Aquest acte, a més, ha servit de prèvia a la gran manifestació antitransvasista que s’ha convocat a Amposta pel pròxim diumenge.