Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un miler de persones es manifesten a Perpinyà per reclamar l’oficialitat del català

|

- Publicitat -

Festivitat, positivisme i reivindicació del català. Aquesta és la fórmula que la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) porta reproduint des de fa dotze edicions amb el Correllengua i el balanç que en fan aquest any és positiu. Des que la flama va començar el seu recorregut a Cuixà, a la Catalunya Nord, fins al dia d’avui, s’han incrementat el nombre de poblacions adherides en un 20% respecte l’edició anterior, han arribat a un total de 450 municipis d’arreu dels Països Catalans i han registrat una participació de 300.000 persones. ‘És un pas qualitatiu perquè cada vegada hi ha més institucions del món local i més ajuntaments que l’assumeixen com un acte festiu de les seves festes locals’, ha explicat el seu president, Pep Ribas.

Des de la CAL, es veu cada cop més necessari aquest tipus de festivitats reivindicatives davant el ‘retrocés’ que pateix el català al Principat i també en les àrees metropolitanes. Segons Ribas, el Correllengua és una iniciativa que ‘té molt de marge encara’ i compta amb un bon nivell d’acceptació, alhora que se suma al treball que ja estan duent a terme altres institucions i entitats com ara Òmnium Cultural o la Plataforma per la llengua.

Publicitat

La manifestació ha començat a les quatre de la tarda, des la plaça Catalunya, i ha continuat pels carrers cèntrics de la ciutat, enmig un ambient festiu i amenitzat pel soroll dels tambors i les actuacions de castellers i bastoners que s’han pogut veure durant la marxa. Entre els missatges inclosos en les diferents pancartes, hi havia la que encapçalava la manifestació, ‘Esborrem el Tractat dels Pirineus’, en referència a la commemoració del 7 de novembre de l’any 1965. Aquell dia, les monarquies francesa i espanyola van signar l’anomenat Tractat dels Pirineus. Una de les conseqüències d’aquest acord va ser la cessió a França de la Catalunya Nord (el Rosselló, el Conflent, el Vallespir, mitja Cerdanya i el Capcir), que han estat sota el domini francès des d’aleshores com a departament dels Pirineus Orientals.

Davant del Castellet, s’ha procedit a la lectura i interpretació dels himnes. Una de les novetats d’aquest any, és la Marxa de Torxes, que anirà des del Castellet fins a la Casa Musical, on a les nou del vespre acturan MusCAT, 100 grams de Tete i la Gossa Sorda. Durant la jornada, també s’han recollit signatures per reclamar l’oficialitat del català en un territori on només el 17% de la població reconeix parlar-lo habitualment.

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha assistit a l’acte juntament amb altres membres del partit, per donar suport i reconèixer el treball que, des de fa anys, estan fent persones i entitats de la Catalunya Nord en matèria de recuperació del català i la cultura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut