Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Un llibre recull els dubtes i errors més corrents del català

|

- Publicitat -

‘Tinc un dubte. El petit llibre del català correcte’ s’estructura en quatre capítols dedicats a l’ortografia, la gramàtica elemental, les incorreccions i un diccionari de dubtes amb les paraules que es tendeixen a confondre. La seva experiència com a lingüista i corrector en el món editorial li ha ensenyat que des de sempre s’ha ensenyat l’estudi del català d’una forma ‘severa’ i ‘rígida’. Amb aquest llibre, s’ha proposat demostrar que aprendre una llengua també pot ser una pràctica divertida.

El llibre es pot entendre com un manual de consulta o també com a un llibre de lectura on es pot ‘refrescar’ alguns dels continguts que s’ensenyen a les escoles. ‘El que volem és que aquest sigui un llibre per a un gran públic i que sigui vàlid pels estudiants de secundària i batxillerat però també per la resta de gent’, explica l’autor.

Publicitat

Un dels secrets per atraure l’atenció del lector és intentar explicar els conceptes ‘amb ganxo’. Així, a l’hora d’explicar un tema ‘àrid’ com són els pronoms febles, l’autor s’ajuda amb les converses imaginàries que mantenen els tres protagonistes de les Ozores, és a dir, Bush, Aznar i Blair. D’altra banda, l’autor ha apostat per la prosa en comptes dels quadres i les llistes d’excepcions amb continguts que es basen en temes d’actualitat, com podria ser el problema de l’habitatge, l’Estatut, l’Església o la bombolla hipotecària.

La llengua que recull aquest manual és, segons l’autor, ‘molt respectuosa amb la normativa’ i ‘gens transgressora’, ja que del que es tracta és d’explicar els ‘continguts de sempre’ però d’una altra forma. L’autor explica que ha defugit de la clàssica fórmula dels manuals, consistents en el que ha anomenat les quatre ‘ex’ –explicació, exemple, excepció i exercisis- i ha optat per presentar els continguts amb un to ‘distès’ i ‘irònic’.

La Magrana està satisfeta dels resultats que de moment està tenint el llibre. Quan encara no porta un mes a les llibreries, l’editorial ja està preparant una segona edició que tindrà un tiratge de 1.500 exemplars. Aquest és el primer llibre de no ficció que s’inclou en aquesta col·lecció.

Rudolf Ortega (Barcelona, 1970) és lingüista i responsable de la llengua i l’estil de COMRàdio. També ha fet d’assessor lingüístic en mitjans de comunicació escrits i audiovisuals. Ha treballat com a corrector de textos per a editorials diverses i amb anterioritat ha publicat el ‘Diccionari de futbol’ (Edicions 62, 2003) i ‘Sense pèls a la llengua’ (Empúries, 2005).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut