Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Un llibre recopila la tasca de Josep Irla com a president de la Generalitat a l’exili

|

- Publicitat -

‘Un president que va exercir tota la seva tasca a l’exili i que va morir el 1958, quan encara faltaven força anys perquè es recuperessin les llibertats democràtiques’, ha assenyalat l’escriptora i conservadora del Museu d’Història de Catalunya. ‘Penso que amb l’ajuda d’aquest llibre, i amb la de tots els altres que ja s’han publicat, podem mirar de recuperar i normalitzar d’una vegada la figura d’aquest president i situar-la al mateix nivell que Companys, Tarradellas, etcètera’, ha reflexionat Morales en veu alta. Segons l’autora, ‘La Generalitat de Josep Irla i l’exili polític català’ és un llibre que es pot dividir clarament en dues meitats.

‘La primera part narra amb detall la vida d’una Generalitat clandestina en una França ocupada just després de l’afusellament de Companys (1940-1945)’, ha explicat Morales. ‘I la segona part del llibre està dedicada a recopilar informació del primer i únic Govern a l’exili, que acabà al gener de 1948 per la poca ressonància que va tenir la causa republicana en les democràcies occidentals i també provocada per les nombroses divisions polítiques entre catalans i espanyols’, ha assenyalat l’autora de llibre. ‘Es tracta d’un repàs cronològic, de la reconstrucció d’un personatge, a través d’un llenguatge fàcilment entenedor’, ha recalcat Morales.

Publicitat

‘Per tant, no és un llibre només per a acadèmics i historiadors sinó també per tot aquell interessat en la història del nostre país’, ha finalitzat l’autora. Segons el diputat al Congrés Joan Tarda, que juntament amb el catedràtic d’Història de la UAB Jaume Sobrequés ha apadrinat la presentació del llibre a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols, la figura de Josep Irla ha viscut eclipsada pel mite del seu predecessor, Lluís Companys, i per la forta personalitat de Josep Tarradellas, que el va succeir l’any 1954. ‘Per superar això, ara hem endegat un procés de recuperació de l’autoestima nacional i de reconeixement de la tasca dels nostres dirigents polítics’, que precisament no els hi va tocar un moment de normalitat política sinó viure uns temps difícils’, ha reconegut Tardà.

Segons el diputat d’ERC, és en aquests temps difícils on es veu el patriotisme i la voluntat ferma de lluita en favor de les llibertats, ‘i en Josep Irla ha estat un exemple de tot això. Una persona que va ser conseqüent amb el seu republicanisme i la seva catalanitat’. ‘Si a dia d’avui no hi ha una recuperació d’aquests valors dels nostres dirigents polítics difícilment tindrem una percepció clara d’allò que volem ser i allò que volem pel nostre futur immediat’, ha finalitzat Tardà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut