Dimarts, 18 de Febrer de 2020 - Edició 572
La República

Un Junqueras, emotiu, pròxim i lluitador, encisa un auditori ple de gom a gom

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet aquest dimarts una clara aposta per l'independentisme inclusiu, que ha contraposat al “discurs de la por” que fan servir aquells que neguen la possibilitat als catalans de decidir el seu futur. “Volem ser els garants d'aquesta societat inclusiva”, ha explicat. Per al líder republicà el millor argument per convèncer tots aquells que encara no pensen que la independència és el millor camí per a Catalunya és demostrar-los que es compta amb ells. “El millor argument és que estimem a la nostra gent”, ha assegurat Junqueras, que ha situat aquest fet per sobre de les “tones” de motius econòmics i fiscals que tenen els catalans per demanat la independència.

Redacció
Redacció 17/10/2012

Compromisos concrets, valors concrets i compromís de cada dia amb les persones  i ERC guanyarà l’hegemonia
 
“Si volen unes bones escoles pels nostres fills, són dels nostres. Si volen uns bons hospitals pels nostres malalts, són dels nostres. Si volen que els nostres empreses siguin competitives són dels nostres. I amb ells volem construir aquest país”, ha afirmat Junqueras davant de les cinc-centes persones que han omplert l'auditori de la seu de l'ONCE a Barcelona per escoltar la conferència 'l'esquerra d'un nou país'.

La idea d'inclusió ha estat la que ha centrat el discurs del president d'ERC, que ha reflexionat sobre el paper de l'esquerra en el món actual i, en especial, en el món que s'obriria amb la independència de Catalunya. Per a Junqueras, els valors socials que fomenta el pensament d'esquerres en general i l'acció d'ERC en particular, han de garantir “la igualtat d'oportunitats” entre totes les persones. En la definició històrica, ser d'esquerres significava defensar “l'accés digne a la terra, al treball i a la ciutadania”. Tres qüestions plenament vigents en el segle XXI i sobre les quals Junqueras ha assenyalat a ERC com a ferma defensora.

En contraposició a la inclusivitat de l'independentisme que planteja Esquerra, Junqueras ha situat “el discurs de la port dels altres”. El líder republicà ha mirat de desactivar aquest discurs amb múltiples arguments, entre els quals la racionalitat econòmica i fiscal, però ha destacat un com l'argument decisiu. “Estimem a tota la nostra gent. I quan la gent se sent estimada vol ser d'aquells que l'estimen”, ha sentenciat.

Sant Vicenç del Horts és un petit laboratori de la política catalana

En aquest sentit, el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat ha posat l'exemple de Sant Vicenç dels Horts, el poble del qual és alcalde, i un “laboratori polític” per a Catalunya. Amb un 83% de castellanoparlants i un sentiment independentista poc arrelat, ERC -juntament amb altres partits amb què es va presentar en coalició- governa el municipi. La clau és, segons Junqueras, que tothom que tenia les mateixes preocupacions socials es va ajuntar perquè eren conscients que units serien més forts. ERC té la intenció que succeeixi el mateix a Catalunya i està convençuda que la independència del país és la millor manera de solucionar els problemes dels ciutadans.

Durant més d'una hora i mitja, Junqueras ha reflexionat sobre el pensament d'esquerres, sobre el republicanisme i sobre la necessitat d'assolir una societat més justa i democràtica. Conceptes que els republicans faran servir durant la propera campanya electoral per mirar d'atraure a la causa independentista i d'esquerres a la major quantitat de gent possible.

Lluís Llach entre els cinc-cents assistents

Cinc-centes persones han omplert l'auditori de la seu de l'ONCE a Catalunya. Entre elles una vintena de personalitats, moltes d'elles membres de la plataforma 'Catalunya Sí', amb la qual ERC es presenta en coalició a les eleccions del 25 de novembre. L'advocada Gemma Calvet i la periodista Eva Piquer, números 4 i 7 d'ERC per Barcelona, han participat ja com a integrants de la llista electoral i, al seu costat, bona part de la resta de persones que formaran part de la candidatura republicana.

Entre les personalitats ha destacat la presència del cantautor Lluís Llach, la de l'expresident d'Òmnium Cultura, Jordi Porta, la de l'excap de comunicació del tripartit i exdirector de la policia, Miquel Sellarés o la de l'expresident de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Enric Marin.

El filòsof Josep Maria Terricabras, que tancarà la llista d'ERC per Girona ha estat l'encarregat de presentar l'acte. Durant el seu discurs, Terricabras ha recordat que a Catalunya ja existeix un gran partit de centre-dreta, però no encara un gran partit de centre-esquerra. ERC és, segons el filòsof, qui millor se situa per esdevenir aquest gran partit en el futur i faci de garant de la justícia social i del benestar social des dels valors de l'esquerra. Terricabras fins i tot ha arribat a comparar el moment que viu actualment Catalunya amb un moment de “canvi evolutiu”, com el que es produeix en les espècies. Un moment que va començar amb la manifestació del passat 11 de setembre i que ha de portar Catalunya a exercir la seva llibertat nacional.
 

Relacionats